Заев: Всички да проявим мъдрост и да решим споровете с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9849162 www.24chasa.bg
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Вярвам, че всички ще проявим мъдрост и ще постигнем решение на споровете с България, добра база за което е португалското предложение, и ако успеем, първата междуправителствена конференция с ЕС би трябвало да се състои на 23 юни, заяви пред журналисти  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев. Това съобщи БТА, позовавайки се на агенция МИА.

Запитан дали е съгласен на телевизионен дебат за преговорите с България, предложен от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Заев каза, че винаги е споделял подробностите от преговорите с Мицкоски, който е запознат и с португалското предложение.

Премиерът посочи, че в момента не вижда причина за дебат, макар че е готов за него, ако не вреди на процеса на преговори.

Заев каза, че португалското председателство на ЕС е дало изненадващо добро предложение, изгодно и за двете страни и съответстващо на практиките на ЕС, което може да доведе до решение.
"Ще се фокусираме през следващите 20 дни върху постигане на решение и ако успеем, първата междуправителствена конференция може да бъде проведена на 23 юни", каза Заев. Той призова ЕС и България да спазят обещанията си.

Премиерът съобщи, че през следващите няколко дни има срещи в Тирана, Виена, Истанбул, Париж и на други места с цел да се заздравят двустранните отношения с ЕС. Той каза, че се надява да се срещне и с българския премиер Стефан Янев в Скопие, София, Охрид или на друго място. Заев изрази и готовност да посети София, за да призове за прагматично решение и да помоли България да стане главен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани и на Република Северна Македония.