7 страни в ЕС вече ползват новите COVID пропуски (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9849480 www.24chasa.bg
Сертификатът ще има и хартиен вариант. СНИМКА: РОЙТЕРС

България е сред отличниците в съюза

7 европейски държави, сред които България, въведоха вече системата за имунизационни сертификати за COVID-19 за пътници месец преди пускането на програмата в ЕС на 1 юли, съобщи в. “Дейли мейл”. Другите страни, които успяха по- рано, са Германия, Гърция, Чехия, Дания, Хърватия и Полша.

Гърция, която зависи силно от туризма, натискаше за общопризнатия сертификат, който използва QR код с повече информация.

Документите се издават на хора, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, тези, които вече са го прекарали и имат антитела, и тези, които са получили отрицателен резултат от PCR теста през последните 72 часа преди пътуването им.

Документите ще имат както цифрови, така и хартиени варианти. Те

ще бъдат безплатни,

разпространяват се на

националния език

плюс английски

и ще бъдат валидни във всички страни на блока.

През следващите няколко седмици всички страни от ЕС ще трябва изцяло да финализират своите национални системи за издаване, съхраняване и проверка на сертификатите, така че системата да стартира навреме за летния сезон.

На страните

ще бъде разрешено

да добавят

допълнителни ваксини

към своя индивидуален списък за влизане, включително тези, които не са официално одобрени за употреба в целия ЕС.

Европейската комисия смята, че хората, които са ваксинирани, вече не трябва да бъдат тествани или поставяни под карантина, независимо от това откъде или докъде пътуват. Страните членки обаче още не са одобрили тази препоръка. 

Междувременно лондонското летище “Хийтроу” ще приема пристигащи от страни от червения списък в отделен терминал - 3.

Към момента хората, които пътуват до Обединеното кралство със свързващи полети от страни с много случаи на COVID-19, преминават през летището заедно с тези от зеления списък и кехлибарените страни.

Червеният списък се състои от 43 държави. Страни, откъдето са разрешени директни полети до Великобритания, са Индия, Филипините, Пакистан, Кения и Бангладеш.

Пристигащите във Великобритания пътници, които са пребивавали през предходните 10 дни в някоя от тези дестинации, трябва да прекарат 11 дни в карантинен хотел, което струва 1750 паунда на човек.

За първи път от март 2020 г.

Великобритания

не e регистрирала

нито един починал

за денонощие от усложнения от COVID-19. Данните на британското правителство за последните 24 часа показват 3165 новозаразени.

Световната здравна организация одобри за извънредно използване китайската антиковидна ваксина “Синовак”. Експертите на СЗО я препоръчват за лица над 18 години, като се поставят две дози с интервал от две до четири седмици.