Божков: Плащал съм рекет. Рекетът не е подкуп (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9852383 www.24chasa.bg
Председателят на партията"Българско лято" Борил Соколов пред екрана, на който Васил Божков се включи на живо от Дубай. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Политически лидери не съм подкупвал. Бил съм рекетиран и съм единственият, който подаде сигнал. Това каза бизнесменът Васил Божков, който се включи от Дубай чрез видеовръзка на пресконференция в централата на основаната от него партия “Българско лято”.

Вместо да разгледат сигнала ми, американците ми наложиха санкции. Кажете сега кой друг български бизнесмен ще има куража да отиде да се оплаче в американското посолство, попита Божков. 

Аз бях рекетиран от Бойко Методиев Борисов и лицето Владислав Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп, отсече Божков. Той настоя, че цялата му комуникация с вече агенцията по хазарта е минавала през Горанов.

На въпрос плащал ли е, Божков отговори: Плащал съм и съм дал доказателства. Иначе нямаше да съществувам отдавна. Видяхте какво стана, когато отказах да плащам.

Божков разказа, че започнал да дава пари след поправка в Закона за хазарта през 2014 г. и това продължило до началото на 2020 г.
Личният ми бизнес е унищожен. Активни сметки в САЩ нямам, коментира той. Божков изрази недоумение защо той е подгонен от властите, а тези, които правели рекети, имали чадър.

Гледали ли сте филма “Къща от карти”? В момента сме в него. Ангел Папалезов не го познавам. Ние сме българска партия и няма да се поддаваме на никакви чужди политици, независимо руски или американски, продължи той.

Не мога да ви кажа за пет години колко съм дал, защото бяха забранили на банките да ми дават справки. Но за последните три години съм дал над 60 млн. лв., каза още той.

Надявам се много скоро да се върна в България, допълни Божков.
На въпрос разправял ли се е вече с Делян Пеевски, както се закани преди време, той каза: За съжаление има и други, които искат да се разправят, може и да не стигна до там.

На друг върпос кой политически лидер го е купил, той каза: Давал ми е подкупи на мен? Не е ли смешно? Обикновено те вземат подкупи. Няма такъв.

Запитан дали е търсил контакти със Сретен Йосич , каза: Ходих до Белград и не ме пуснаха в затвора да си поговорим.

Не даде категоричен отговор подготвят ли общ фронт с укриващия се в Сърбия Цветан Василев, но обясни, че е готов за такъв с всеки, “който иска да премахнем хунтата”.

Румен Радев не го познавам. Нито имам да връщам нещо на Борисов, нито да вземам. Аз имам съвсем друга мисия - нямам лични цели, мисията ми е да премахнем хунтата, каза Божков.