Първа смяна в транспорта: освободиха шефа на правителствения авиоотряд ген. Коджейков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9852938 www.24chasa.bg
Генерал Тодор Коджейков пред фалкона.

От днес има нов ръководител на Държавния авиационен оператор (бившия правителствен авиоотряд 28). Това съобщи в интервю за вестник “24 часа” служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

“Разделяме се с г-н Коджейков (шефа на държавния авиационен отряд генерал Тодор Коджейков - б.р.) по взаимно съгласие. Благодаря му за работата, която е положил в Държавния авиационен оператор”, каза Тодоров.

Генералът, който бе и лична охрана на премиера Бойко Борисов, влезе като изпълнителен директор в правителствения авиоотряд на 7 октомври 2015 г. Преди това - през февруари 2014 г., той подаде оставка като шеф на Националната служба за охрана пред тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Така Коджейков зае място сред ръководителите в транспорта, които преди това са били в служби по охрана и сигурност - така беше и с шефа на летище София Владимир Рапондиев, както и с покойния директор на Гражданската въздухоплавателна администрация Станимир Лешев.

Коджейков наследи и злополучията с правителствения “Фалкон”. През февруари 2015 г. машината излетя и пак се върна на ВИП-а на летище София, а не изпълни полет за Брюксел с премиера Бойко Борисов на борда, тъй като не се прибра колесник. На 10 април 2019 г. самият Борисов каза, че фалконът спукал гума при кацане на летището в Брюксел, където той участва в среща на високо равнище.

През ноември пък отказа навигацията на малкия самолет пак с премиера Борисов на борда.

За освобождаването на Коджейков се заговори дни след като служебното правителство бе назначено, но тогава от министерството отричаха за подобна смяна.

Новият директор е Златко Златев. Той е пилот, работил е и в отряда, но е бил няколко години и ръководител на авиобаза “Крумово”, дългогодишен летец.

“Залагам на неговия професионализъм и неговата оперативност да се поддържат в кондиция всички пилоти и стюардеси от правителствения отряд. Всеки един, който ползва услугите на държавния авиационен оператор, да е сигурен и спокоен за своята безопасност”, обясни министърът.

Цялото интервю с министъра на транспорта Георги Тодоров четете по-късно