По раздел 7031(с) САЩ налагат само забрана за влизане, по “Магнитски” блокират и активи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9852953 www.24chasa.bg
Бившият американски президент Барак Обама подписва закона “Магнитски” през 2012 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Идеята е финансови институции и бизнеси да разберат, че работата с “наказаните” е голям риск. Той обаче не действа в Европа. Защо?

Законът “Магнитски” е много тежък. Действа като домино. Обхваща не само Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, но и кръга около тях. Засегнати са и банките, които държат парите им. Това е зелена светлина за институциите - да действат, без да се притесняват.

Така обясни действието на закона пред БНТ живеещият в Чикаго журналист Симеон Гаспаров. Той е категоричен -

нито една банка

по света няма

да посмее да

прехвърли или да

придвижи

каквато и да е

парична сума,

защото веднага би попаднала в черния списък.

От Еврокомисията заявиха обаче, че американските санкции не важат за ЕС, а засягат територията на САЩ. Европейският вариант на закона “Магнитски”, който беше приет в края на миналата година, не може да бъде прилаган към европейски граждани. “ЕС има своя нормативна уредба по въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона”, каза говорител на ЕК. Европейската комисия изрази очакване в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция на високо равнище.

Законът “Магнитски” е само един от механизмите за налагане на санкции от САЩ на чуждестранни лица. Кръстен е на Сергей Магнитски, руски данъчен адвокат, който, докато работи за международната инвестиционна компания Hermitage Capital Management през 2008 г., разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти - американския финансист Уилям Браудър. През 2008 г. адвокатът Магнитски е арестуван и година по-късно умира в затвора, където според властите в САЩ е бил бит до смърт.

Първият вариант на закона е подписан през 2012 г. от президента Барак Обама. Неговата цел тогава е да накаже “лицата, отговорни за задържането, злоупотребата със и смъртта” на Магнитски, като им отказва влизане в САЩ и

замразява

всякакви активи

на американска

земя,

включително

авоари в

US банки

Законът дава възможност освен това да се наказват случаи на мащабна корупция.

На попадналите под ударите му се отказва виза или издадената вече се отнема. На Министерството на финансите на САЩ се възлага задължението да замрази или да забрани предаването на цялото имущество и имуществените права на санкционираните лица, ако тяхното имущество и имуществени интереси се намират в САЩ, попадат в пределите на САЩ или попадат в разпореждане и под контрола на лица от САЩ.

По силата на тази версия на закона “Магнитски” първоначално са наказани 18 руснаци, 16 от които пряко свързани със съдбата на Сергей Магнитски. Впоследствие списъкът има 7 редакции и набъбва.

През същата 2012 г. Великобритания въвежда свой вариант на закона, който действа на нейна територия.

Депутати от Швеция и Нидерландия предлагат и в техните страни да бъдат налагани санкциите, предвидени в американския закон “Магнитски”.

Желание да ги прилагат по различно време са изразявали Канада, Полша, Естония. През декември 2012 г. става известно, че

европейски

банки, свързани

с американските,

се присъединяват

към санкциите

по закона

“Магнитски” срещу руски чиновници, нарушили човешките права. Наказанията се изразяват в замразяване на активи.

През 2016 г. е приета нова версия и той става Глобален закон “Магнитски”, т.е. под ударите му вече попадат не само нарушители на човешките права и замесени в корупция в Русия, но и в целия свят. По данни на Държавния департамент от октомври 2020 г. законът е бил приложен срещу 243 физически и юридически лица от 28 държави.

Въз основа на Глобалния закон “Магнитски” за отчетност при нарушаване на човешките права на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13 818. С него се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник (изцяло или в значителна степен) извън САЩ са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Според съобщението на Министерството на финансите на САЩ от 2 юни 2021 г. санкциите срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков са съгласно Указ 13 818.

Освен по закона “Магнитски” САЩ могат да налагат санкции и по Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент. Именно по този раздел през февруари 2020 г. беше санкциониран съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. В случая става дума за по-лека мярка, предвидените ограничения в която включват само забрана за влизане в САЩ на служители от публичната сфера, за които САЩ имат информация за участие в сериозна корупция или груби нарушения на човешките права. 7031(c), за разлика от “Магнитски”, засяга и преките роднини на санкционираните.

От изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс от 2 юни 2021 г. става ясно, че освен по закона “Магнитски” Делян Пеевски и Илко Желязков са санкционирани и по силата на Раздел 7031 (с), така че недопускането на територията на САЩ се отнася и до семействата им - съпруги и деца. Още трима българи - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов, попадат под ударите само на този раздел.

От друг характер са санкциите, които отделни държави като САЩ или организации като ЕС и ООН могат да налагат на други държави едностранно или на многостранна основа. Този тип санкции се налагат изключително по политически причини и могат да варират от дипломатически през икономически до военни. Според сайта на финансовото министерство на САЩ сред активните в момента програми на санкции от този тип са тези срещу Беларус, Куба, Сирия, Северна Корея, Иран, срещу “зловредни действия на Русия в чужбина”, но също и санкции, свързани с кибератаки, с предотвратяване на тероризъм и др.