Кой е Радосвет Горнев, новият началник на Правителствена болница(галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9855418 www.24chasa.bg
Доц. Горнев с Мариус Куркински и с един от най-близките си приятели Винченцо, баща на известната актриса Василена Винченцо СНИМКА: Личен архив

Жълтопаветникът, който прави по 400 операции годишно, има две каузи - профилактиката на рака на дебелото черво и обучението на млади хирурзи

Доц. д-р Радосвет Горнев събра приятелите си в театъра, за да изразят заедно подкрепа към болните и техните семейства.
Доц. д-р Радосвет Горнев събра приятелите си в театъра, за да изразят заедно подкрепа към болните и техните семейства. СНИМКА: Иван Захариев

Обвиняемите Любомир Лулчев (вдясно), Никола Захариев и Александър Станишев (правият).
СНИМКИ: В. “НАРОДЕН СЪД” И АРХИВ НА ГАНЧО СТОЯНОВ
Обвиняемите Любомир Лулчев (вдясно), Никола Захариев и Александър Станишев (правият). СНИМКИ: В. “НАРОДЕН СЪД” И АРХИВ НА ГАНЧО СТОЯНОВ

Кардиологът проф. Александър Чирков
Кардиологът проф. Александър Чирков

Всеки, който някога е ходил във Варна, сигурно е забелязал една много красива къща в центъра на морския град между хотел “Черно море” и Икономическия университет. Това е дядовата къща на известния коремен хирург Радосвет Горнев, който стана изпълнителен директор на болница “Лозенец” (бивша Правителствена).

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски СНИМКА: ВМА
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски СНИМКА: ВМА

Гените, макар да са лотария, винаги имат значение. Иначе Горнев, който отдавна е сред най-забележителните български хирурзи като Александър Станишев, Александър Чирков, Венцеслав Мутафчийски, Крум Кацаров, Никола Владов, Любомир Спасов, Константин Гроздев, е кореняк софиянец. От тези, най-истинските жълтопаветници, в най-добрия смисъл на тази дума. Не просто е роден и отраснал в София, а е гледал Тодор Колев и Анета Сотирова във “Догодина по същото време” в театър "София", знае кои са Павел Койчев и Петър Чухлев и се е запознал с жена си Габриела пред Унгарския ресторант на ул. “Раковски”.

ПРОФ. КРУМ КАЦАРОВ
ПРОФ. КРУМ КАЦАРОВ

Обожава класическите концерти, възхищава се на цялото семейство Ешкенази, които са и негови приятели. Всъщност познава всички хора, които имат значение в тази страна. Но преди всичко доц. Радосвет Горнев прави по 400 операции годишно и обучава млади хирурзи, от години организира т. нар. Студентска академия по хирургия в Медицинския факултет на СУ и предава майсторството си на млади колеги. Многократен лауреат в класацията на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”, Лекар на годината и един от най-забележителните и добри хора, с които може да те сблъска животът.

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов

Дъщеря му Рая е гордостта на баща си - завършила е “Международни отношения” и магистратура по дипломация в Мадрид.

ПРОФ. ЛЮБОМИР СПАСОВ
ПРОФ. ЛЮБОМИР СПАСОВ

“Хубава като майка си и добра като баща си”, казва Горнев. А красивата си съпруга Габриела срещнал пред култовия Унгарски ресторант(сега там е “Хепи”) в София. Запознали ги приятели пред заведението, тогава двамата били на около 20 г., а той бил замаян - идвал от тежко дежурство като санитар. 5-6 години били гаджета, след това се оженили.

Д-р Константин Гроздев
Д-р Константин Гроздев СНИМКА: Алексей Димитров

Докторството изобщо не му е по наследство, баща му е архитект, другите роднини са с различни специалности, имал само един чичо, който бил много добър кардиолог. Но Горнев от ученик си знаел, че иска да е лекар. Впрочем в болници започнал да работи още от първите дни на следването си - първо е бил санитар, после медицинска сестра, след това започва работа в Първа градска болница като хирург. Там занаята и любовта към професията му подарява д-р Румен Киров.

Павел Койчев 8 часа приема гости на брега на езерцето край с. Осиковица. Снимки и видео ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Павел Койчев 8 часа приема гости на брега на езерцето край с. Осиковица. Снимки и видео ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Пред 2008 г. става началник на хирургичното отделение в т. нар. Правителствена болница, след като вече е бил на специализация в САЩ.

Едно от светилата в хирургията - доц. Радосвет Горнев, е основен лектор в академията. СНИМКИ: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА
Едно от светилата в хирургията - доц. Радосвет Горнев, е основен лектор в академията. СНИМКИ: ЕЛИНА МЛАДЕНОВА

Днес доцентът преподава в медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, обучава специализанти. Казва, че у нас за разлика от страните в Западна Европа обучението на хирурзите е комплексно. В по-богатите държави се специализирали от много рано. Горнев е категоричен, че ако се оперира, без колебание ще отиде при някой от учениците си.

Доц. Радосвет Горнев в  кабинета си в болница “Лозенец
Доц. Радосвет Горнев в кабинета си в болница “Лозенец" разказва как минава денят му. Телефонът му звъни непрестанно. СНИМКА: Алексей Димитров

Радосвет Горнев е бил състезател по академично гребане, парадоксално в ЦСКА, въпреки че е трето поколение левскар. Днес е много запален и по футбола.

Василена Винченцо в образа на възрастната жена в
Василена Винченцо в образа на възрастната жена в "Женските изкуства за щастливо съпружество" СНИМКА: Кети Трайкова

Радосвет Горнев с помощта на дъщеря си Рая и негова бивша колежка организираха благотворително представление на пиесата “Синята птица”, режисирана от Мариус Куркински. Народният театър бе претъпкан - в средата на залата бяха хора, чули за себе си диагнозата колоректален рак, наоколо бяха техни близки, лекари, журналисти. Само за последните 10 г. над 500 души са оперирани с тази диагноза.

Според лекаря, за когото битката с колоректалния карцином е кауза в живота, за последните 20 г. близо два пъти са се увеличили случаите на това заболяване у нас. Колоректалният рак е лечим особено в ранните стадии, това не е смъртна присъда, казва хирургът. Хората с тази диагноза и семействата им обаче имат нужда да се уверят в подкрепата на обществото. Затова харесал “Синята птица” на Метерлинг, тя е като бялата лястовица. Синият цвят е символ на борбата с рака на дебелото черво, както розовият - с рака на гърдата.

Тайната на успешната операция е пациентът да ти има доверие, казва доц. Горнев.

И другата тайна, която предава на учениците си - болният не е “Трета-второ”, т. е. трета стая, второ легло. Научил го още като съвсем млад лекар - видял как професор, влизайки на визитация, кимва към жена в леглото с думите: “Това е фурункула*”. “Много моля, не съм фурункула, Мария съм”, сепнала се болната.

А що се отнася до приятелите - те са много важни за хирурга. Има ги много.

Странно било според него, че днес приятели са му и бивши негови пациенти. Той е и сред щастливците, който има 2-3 души, на които наистина може да се обади винаги посред нощ за съвет или при проблеми.

Такива в живота на Радосвет са Иван и Винченцо. Запознали съпругите си, а те взели, че ги надминали по приятелство.

Дъщерите на трите семейства пък са направо като сестри, казва Горнев. И добавя, че всъщност има три дъщери, една от които е известната актриса Василена Винченцо.

----------------------------------------------------------------

* Фурункул - медицински термин за цирей