Елена Кумбиева: Сътрудничеството с д-р Карл Клаес е привилегия за Очна клиника „Вижън“

https://www.24chasa.bg/novini/article/9857287 www.24chasa.bg
Елена Кумбиева, управител на Очна клиника "Вижън"

Световноизвестният хирург отново ще бъде в София от 17 до 19 юни

„Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед“ – така Очна клиника „Вижън“ през 2013 отбеляза 10-годишнината си. Подарък за специалистите от клиниката беше поредицата гостувания на светила от офталмологията от САЩ и Европа. Проф. Джордж Краниас, д-р Диего де Ортуега от Испания, проф. Анселм Кампик от Германия, известни очни специалисти от Италия – проф. Франческо Фокози от Папската болница „Джемели” и от болница „Сан Пиетро“ в Рим, д-р Атанасиос Румелиотис от Гърция. Сред тях бе и световноизвестният очен хирург д-р Карл Клаес.

Преди 8 години признатите в цял свят специалисти в различни области на офталмалогията прегледаха и консултираха безплатно над 300 пациенти с различни диагнози – тежки заболявания на ретината и макулата, очни травми, глаукома, катаракта, окулопластика. От бебета и деца с вродени аномалии на зрението до хора в най-напреднала възраст. Чуждестранните гости споделиха ноу-хау с българските си колеги на конференция „Иновации в офталмологията“.

Един от най-модерните центрове за очно здраве – Очна клиника „Вижън“, стартира дейността си през 2003 г., а днес, 18 години по-късно вече разполага и с нова специализирана база на Балканите –

най-голяма и с най-богат „арсенал“ съвременна апаратура

с благородната мисия да дарява светлина и поддържа очното здраве.

Мотивирани от възможностите на „Вижън“ с иновативната апаратна екипировка и наличието на амбицирани млади лекари, както и от огромната необходимост очните специалисти да извършват високоспециализирана хирургия на задния очен сегмент и в България, предложихме на д-р Клаес да обединим усилия за постигане на високохуманната цел – грижа за пациенти, загубили зрение и вяра в очите си и в България.

Днес, благодарение на бързите темпове, с които се развива офталмологията и прилагането на иновативни техники и методики,

вече и у нас има доказани очни хирурзи,

които отлично се справят с аналогични тежки диагнози. Един от тях е д-р Илиан Шандурков, с когото екипът на „Вижън“ се гордее. И с право – пациенти от цялата страна ежедневно избират в негово лице лекаря, който ще излекува очите им. Доверяват се на неговия професионализъм, умения, отдаденост!

Но успехите са съизмерими с мечтите. Беше чест за нас, когато д-р Клаес потвърди нашата покана за сътрудничество, обяснявайки решението си по своему - кратко и ясно: Вие разполагате с необходимата база, имате чудесни млади специалисти, а аз няма да пестя усилия, за

да подпомогна качеството на диагностиката и хирургията

тук. И добави: „Технологиите не спират да се развиват, а по-доброто качество ни дава възможност да помагаме на повече хора и да решаваме по-трудни случаи“.

Световноизвестният очен хирург е ученик на първосъздателя на ретиналната хирургия д-р Реля Живойнович, за когото казват, че можел на „събрано в ръка око, да възстанови зрението“. Карл Клаес извършва над 1500 операции на година в целия свят.

Ехото от добрите новини, особено свързани със здравето, се чува силно и надалеч…

Започнахме с безплатни прегледи и консултации от д-р Клаес на пациенти вече посетили „Вижън“ с надежда „да прогледнат“. Те бяха информирани за предстоящата първа визита на д-р Клаес и възможността да намерят отговор на болезнения въпрос за възстановяване на зрението. Видният очен хирург

сбъдна загубени мечти на множество пациенти

и техните близки. На Росен например при това безплатно.

По препоръка на д-р Клаес пациентът се лекува при д-р Яна Николаева, очен специалист във „Вижън“. Той е с вродена глаукома. След няколко операции на друго място загубил зрението на едното си око – ретината му се отлепила, с другото вижда съвсем малко – има катаракта. Той така и не успял да събере пари за преглед в Белгия, както му било препоръчано. Сега д-р Клаес извърши прегледа безплатно и предложи оперативен план за лечение, което да извърши д-р Николаева във „Вижън”.

Тогава, в далечната вече 2013 г., опашката за безплатен преглед или консултация от д-р Клаес се виеше извън сградата на клиниката. Идваха хора от цялата страна, от Поморие – цял „отбор“ оперирани от Клаес в Белгия, направиха контролните си прегледи безплатно във „Вижън“. Бяха прегледани и бебета, прекарали много дни в кувьози, чиито родители не вярваха, че може да стане чудо! Сред тях имаше много щастливци, които видяха света с отворени очи след извършени оперативни интервенции от д-р Клаес в Белгия и продължаващо лечение във „Вижън“. Сред тях е и любимецът на клиниката Жорко от Панагюрище. Беше бебе, когато го представихме на д-р Клаес. След дълго, но успешно лечение в Белгия днес Георги Крушарски е един от добрите ученици във втори клас.

Огромната заслуга на д-р Клаес за „Вижън“ е

обучението на нашите очни специалисти на място,

което той години наред провежда при всяка визита в клиниката. Заедно изработихме план и методика, тематични лекции, обсъждания на лечение на пациенти със заболявания най-вече на задния сегмент. Естествено, всяко негово идване е предшествано от подготовка на всички нива – изготвяне на досие на всеки пациент за консултация, обсъждане проследяването на вече лекувани пациенти, представяне на нови теми за обучение, касаещи новости в ретиналната хирургия, и т.н.

Добър пример за отличен ученик на д-р Клаес във „Вижън” е д-р Яна Николаева, вече изграден и търсен специалист за лечение на ретина, макулна дегенерация, кръвоизливи в стъкловидното тяло и други болести на задния очен сегмент.

Сътрудничеството с д-р Клаес е привилегия за Очна клиника „Вижън“ и предизвикателство – да догонваме първите в Европа и света.

Консултациите ще се извършат в клиниката на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ № 86, гр. София след предварително записан час на телефони: 0885 619 847, 0887 314 479, 0883 511 121, 0700 89 003.