Скандал с туристи, връщащи се от Тунис - заподозрени за фалшиви тестове за коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9861251 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Чешките власти разследват действията на имиграционната полиция, след като митнически служители държаха няколко часа на летището в Прага 140 туристи по подозрение в подправени тестове за коронавирус, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Туристите, които в събота пътували през летище "Вацлав Хавел", са заподозрени, че са фалшифицирали удостоверенията си за направен тест. Затова, преди да бъдат допуснати да влязат в Чехия, те били принудени да се изследват още веднъж.

Външният министър Якуб Кулханек обяви днес разследване по случая, което ще установява дали има нередности в действията на полицаите.

Туристите, почти всички от които са чехи и предимно семейства с деца, се прибрали от почивка в Тунис с два самолета.

Според туроператорите те били тествани в Тунис от чешки лекар, съгласно чешките стандарти, преди да се качат на полета обратно към дома.

Имиграционната полиция заяви, че превантивната мярка е била необходима, тъй като има многократни случаи на туристи, които пристигат с фалшиви удостоверения за направен тест.

Това обаче е първият случай, когато не отделни пътници, а всички пътници на даден полет, са били принудени да си направят нов тест, отбелязва ДПА.