Допълват списъка с фирми по закона “Магнитски”, но вадят партии от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/9861329 www.24chasa.bg
В четвъртък Васил Божков даде онлайн пресконференция, в която отрече да е подкупвал политици.

l Вашингтон се меси в изборите, твърдят хората на Васил

Божков

l Няма как “Българско лято” да бъде извадена от вота

Спискът с компаниите у нас, които в последните 5 г. са били притежавани, контролирани или управлявани от шестимата българи, на които САЩ наложиха санкции заради корупция, ще бъде допълнен. Това научи “24 часа” от два независими източника. Корекциите се очаква да започнат още от днес.

В петък НАП пусна имената на 64 компании като отговор на санкциите по закона “Магнитски” на всички фирми и активи на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и наложената забрана за влизане в САЩ на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

В обявения списък обаче се оказа и партия “Българско лято” на Васил Божков. Най-вероятно тя ще бъде извадена, тъй като е политическа формация, а не търговско дружество.

Списъкът се прави с цел да предотврати сделки на държавни фирми с посочените компании, за да няма допълнителни санкции.

САЩ се намесват недопустимо в изборите, обявиха от “Българско лято” в неделя в писмо до ЕК, МВР, външното министерство, Министерския съвет, Държавния департамент на САЩ и президента Румен Радев.

“Гражданска платформа “Българско лято” е единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон “Магнитски”. България е независима демократична република, а не колония на САЩ”, пишат те. От партията настояват и за отговори “защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон “Магнитски” е включена демократично създадена политическа формация”. Искат да знаят и защо САЩ не съобщават името на корумпирания от Васил Божков политически лидер.

“Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО-та, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава?”, питат още те.

“ Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC. Настояваме за премахването на демократично и напълно законно създадената партия “Българско лято” от списъка със санкционирани фирми. Действията на САЩ са недопустимо вмешателство в политическия живот, което напомня действия от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отминали”, се казва още в писмото.

В събота говорителят на ЦИК Цветозар Томов пък обясни пред журналисти, че въпреки санкциите комисията няма законово основание да дерегистрира “Българско лято”. (24часа)

Паси: Ако не бяхме съюзници,

САЩ щяха да наложат

санкции на цялата държава

Санкциите по закона “Магнитски” са ужасяващ шамар за страната ни. Да не се чудим тогава защо нашите деца напускат България. Срам ги е да живеят в тази държава.

Така председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси коментира решението на САЩ по закона “Магнитски” срещу 6-има българи, обвинени в корупция, и икономическите мерки срещу тях. В черния списък отпреди дни са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Паси повтори пред bTV, че решенията срещу България са най-мащабното действие на закона досега.

Да сме благодарни обаче, че САЩ не санкционираха цялата държава, а само конкретни българи. Това е подарък за нас само защото сме съюзници, каза бившият външен министър.

Той припомни, че преди да бъдат обявени санкциите, от посолството на САЩ в България няколко пъти са предупредили, че проблемът с корупцията в България е сериозен и ще бъдат взети мерки за това.

Малко след обвинението срещу съдия Андон Миталов преди 2 г. посланикът на САЩ в България Херо Мустафа казала пред Атлантическия клуб: “Ще се заемем с проблема с корупцията в България. Това е първата стъпка, но не е последната, хората трябва да са спокойни. Аз вярвам в тази прекрасна държава и в нейното бъдеще.”

Предупреждение за очаквани санкции дошло и от постоянния юридически съветник към посолството на САЩ Джесика Ким.(24часа)