"168 часа": Мъжът, който пощади живота на Адолф Хитлер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9861608 www.24chasa.bg
Картината “Кръстопътят на Менин”, нарисувана от италианския художник Фортунино Матания. Войникът, който носи ранения си другар на преден план, е именно Хенри.

Фюрерът сам разказва за срещата с британския герой и че провидението го е спасило, защото е бил “избран”

“Ако знаех в кого ще се превърне този ефрейтор, щях да дам десет години за пет минути ясновидство тогава”, казва Хенри Танди

Броени дни остават до края на Първата световна война. Последните битки са в разгара си. 27-годишният британски войник Хенри Танди с доблест изпълнява дълга си. На 28 септември 1918 г. той проявява изключителна инициатива и храброст в превземането на френското село Маркоанг и прелезите при него. Разбива картечен пост, преди да възстанови дъсчен мост под дъжд от куршуми. След това с осем другари е заобиколен от преобладаващ брой германци.

И макар позицията на британските войници да изглежда безнадеждна, Хенри ги повежда с байонетен заряд през врага с такъв яростен отпор, че 37 германци са отблъснати в ръцете на останалата част от групата му. Междувременно Танди е ранен два пъти, но отказва да се оттегли, докато битката не е спечелена.

В момент от ескалацията на еднодневния бой на прицела на Хенри попада ранен германски ефрейтор. За щастие на немеца мъжът срещу него има правило никога да не стреля по ранени.

Същия ден в проява на състрадание Танди оставя живи няколко германски войници.

Разменяйки поглед с непознатия ефрейтор пред него, той сваля оръжието си. Двамата мъже кимват един към друг - знак на великодушие от едната страна и благодарност от другата. Секунди след това немският войник с накуцване изчезва от погледа на Хенри.

У дома Танди се прославя като герой и е удостоен с най-високите отличия за храброст - медала за отлично поведение, военния медал и кръста “Виктория”.

Сърцатият британец ни най-малко не подозира, че на френска земя е пощадил живота на самия Адолф Хитлер.

Или поне така твърди фюрерът години по-късно, когато предизвиква най-смъртоносния и кръвопролитен конфликт в човешката история - Втората световна война.

Малко преди това британският премиер Невил Чембърлейн се среща с Хитлер в Бергхоф (дома му в Баварските Алпи) с надеждата да предотврати нов глобален сблъсък.

Какво разказва фюрерът четете ТУК