Съдии, адвокати, кметове и общинари срещу закриванeто на 55 районни съдилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/9865046 www.24chasa.bg
Адвокати и съдии се събраха на мълчалив протест срещу идеята 55 районни съдилища да станат териториални отделения и по-голяма част от делата да се гледат от окръжните съдилища. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Във вторник ВСС обсъжда спорните предложения

Десетки писма, петиции и становища срещу закриването на районни съдилища и превръщането им в териториални отделения са изпратени до омбудсмана Диана Ковачева и Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник адвокатите от София и Пловдив излязоха на протест.

Във вторник съдийската колегия на кадровия орган започва обсъждане на т.нар. модел 4 за реформа на съдебната карта. Той е смятан за най-радикалния и предвижда окръжният съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по-леки дела.

Заедно с това се предлага 55 районни съдилища да станат териториални отделения.

Координатори на проекта са Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев от съдийската колегия на съвета.

За да се осъществи моделът, те предлагат промяна в няколко закона - Закона за съдебната власт, Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Така например идеята е разводите, прекратяването на осиновяване, исковете над 2000 лв. да се гледат от окръжните съдилища.

Пак при тях да минат и наказателните дела за подготовка на грабеж, за присвояване, за използване на документи с невярно съдържание, както и всички стопански и фанансови престъпления.

Идеята

55 районни

съдилища от 113

да се превърнат

в териториални

отделения

обаче не се одобрява от местната власт и магистратите.

Например от съда в Свиленград питат ВСС защо са предпочели този в Харманли.

“За нас остава неясна причината, поради която съдилищата в Свиленград и Ивайловград стават териториални отделения на Харманли ”, посочват от съда.

Според магистратите тяхната институция има повече предимства.

“Свиленград е стратегически граничен район”, казват те. Освен това съдът разполагал с по-добра материална база, наскоро бил ремонтиран, имал повече съдии и съдебни служители.

Кметът на Ардино Изет Шабан намира аргументите за закриването на местния съд за “несериозни, лишени от всякаква ефективна логика и несъобразени в духа на съвременните реалности и европейски изисквания”. Той призовава ВСС да преосмисли идеята.

Кметът на Поморие Иван Алексиев се тревожи, че градът може да се обезлюди, защото кантарите ще се прехвърлят в Бургас. Той отбелязва и че достъпът до правосъдие ще бъде затруднен не само за местните, но и за туристите и чуждите граждани, които са се преместили там.

Негативно е и становището на съдиите от Оряхово, които трябва да станат териториално отделение на Козлодуй.

В писмото си те обясняват, че

пътищата между

Оряхово, Мизия и

Козлодуй са

много лоши

За хората не е без значение дали пътуват 30 минути или един час и 30 минути, като междувременно трябва да висят по 3-4 часа по спирки и жп гари. Не е без значение и дали ще дадат 1 лев или 10 лева за път.

Това се посочва в становището на кмета на община Левски Любка Александрова.

Тя отбелязва, че не малка част от населението е от малцинствата, което живее “предимно на социални помощи” и не е мотивирано да дава пари, за да отиде на дела в Плевен.

Гневни са и от раойнния съд в Панагюрище, който трябва да се превърне в отделение към районния съд в Пазарджик. От институцията напомнят, че тя е създадена преди 140 години през 1881 г. В града е тръгнала и подписка.

В същия дух са писма от Абланица, Ивайловград, Кнежа, Тетевен.

Негативно е и мнението на омбудсмана Диана Ковачева. В писмо до представляващия ВСС Боян Магдалинчев тя го информира, че при нея са постъпили много писма, петиции, протести и становища от кметове, съдилища и общини.

“Явно проблемът става по-масов и генерира повече недоволство, като се засяга достъпът до правосъдие на голяма част от българските граждани, към което не мога да остана безразлична”, посочва тя.

Против са още адвокатите, Съюзът на съдиите, съдия Пламен Евгениев от специализирания съд.

При изготвянето на модела са допуснати фундаментални грешки, които ще доведат до хаос при осъществяване на правосъдието. Трябва да се заяви, че

в случая става

въпрос за масово

закриване на

съдилища, а не

за реформа,

посочва съдия Пламен Евгениев от специализирания съд. Той напомня, че районните съдилища са изграждани в продължение на 140 години. Магистратът добавя, че в нито един окръжен район съдебните сгради не могат да поемат огромния брой хора, които трябва да се преместят там. Той изтъква, че съдебните сгради в малките населени места са много по-комфортни.

Единствена със становище в подкрепа на модела е съдия Наталия Неделчева от Варненския окръжен съд.