Кошлуков: Откровени лъжи и клевети. Започвам дела срещу Минеков веднага (обновено)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9866906 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков СНИМКА: 24 часа

Министър Минеков дава тв шефа на ДАНС – негова фирма била в списъка “Магнитски”

Набеден съм, че упражнявам цензура, че съм обидил журналистите, наричайки ги “терористи и престъпници”, че търся сметка на журналистите и безцеремонно ги сплашвам, а те се чувствали застрашени и силно притеснени за своята работа и професионална независимост! Кого от вас съм застрашил и заплашил? Кажете ми какъв е този механизъм, че да мога да упражнявам цензура в БНТ?

С тези думи министърът на културата проф. Велислав Минеков опроверга на пресконференцията вчера позицията на Управителния съвет на БНТ, пратена до ведомството му. Припомняме, че конфликтът между него и генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков възникна по повод прекъснато предаване на БНТ заради извънреден брифинг на ГЕРБ.

Според Минеков всичко това е

писано под диктовката

на Емил Кошлуков

- генерален директор на БНТ, когото той смята да даде за проверка в ДАНС заради принадлежност към фирма, включена в списъка “Магнитски”. Задал е много въпроси към СЕМ как Кошлуков е заел поста си, макар да е бил на партийни постове, но още няма отговор. Впрочем от СЕМ го опровергаха, като показаха отговора си, пратен още на 31 май.

Минеков показа подписка за оставката на Кошлуков с 2000 имена, но се разбра, че е правена преди година. “Ще търся данни от НАП дали Кошлуков е работил в тв “Алфа” на партия “Атака” и колко”, е сред задачите на Минеков.

“Тези твърдения са откровени лъжи и клевети. Ще го съдя. Започвам дела още от днес”, каза Кошлуков пред “24 часа”. Тв шефът обясни, че компанията, цитирана от министъра - “Ноу фрейм медия България”, е лично негова.

Първо, няма такъв списък за фирмите. Министерството го разработва сега. Второ, законът “Магнитски” действа 5 години. Тази компания е от 13 години. Трето, в тази компания собственик съм аз, след като преди време изкупих акциите на съдружника Стефан Дечков. Няма съдружници. Как с Божков, Пеевски и с когото и да е друг да е свързана?

Започвам дела, след като министърът ме обвинява на пресконференция, че трябвало да ми сложат рестрикции по “Магнитски”, каза още Кошлуков.

За трудовия си стаж в тв “Алфа” обясни, че е предоставил всички документи - от НАП, НОИ и т.н., на СЕМ за конкурса за генерален директор на БНТ, след който беше назначен за шеф на медията. “Справката, която съм дал, е от НОИ.

Да не би аз да си изписвам

сам трудовия стаж?”,

каза Кошлуков.

Същевременно той обяви позицията си и в официално изявление до медиите, което публикува и във фейсбук. Там пише:

Във връзка с разпространените неверни твърдения от г-н Минеков на пресконференция днес (08.06.), заявявам категорично, че тези твърдения са откровени лъжи и клевети. Ще предприема всички законови действия, свързани с ангажиране на неговата отговорност за публичното разпространение на клеветнически изявления, включително и по съдебен път.

Г-н Минеков в качеството му на министър си позволи да изрече лъжи, които хвърлят петно не само върху моето име, но и върху работата на БНТ. Няма да позволя да се тиражират клевети и неверни факти. Безусловно ще защитя своето име и работата на колегите.

Часове преди словесната престрелка между министъра и Кошлуков УС на БНТ обяви в своя позиция (цитирана от министъра - б.р.), че ще сезира 5 европейски институции, свързани със свободата на медиите, сред които Европейския съвет за радио и телевизия, Европейския парламент и Европейската комисия. До тях ще бъдат пратени стенограми от изказванията на Минеков, които ще достигнат още до посланиците на Европа и САЩ у нас, както и до неправителствените организации за защита на медийната свобода, сред които СБЖ, “Фрийдъм хаус” и “Репортери без граници”.