България кани шефа на руския НОЩ да покаже колко е безопасна за туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9867343 www.24chasa.bg
Стела Балтова

Българските власти са поканили руския вицепремиер и началник на оперативния щаб за борба с коронавируса, който е еквивалент на българския НОЩ - Татяна Голикова, да посети България, за да се увери лично, че страната ни е безопасна дестинация, съобщи министърът на туризма Стела Балтова в Бургас. Тя бе в града за среща с ресорните институции и представителите на туристическия бранш, за да обсъдят безпроблемното протичане на сезона.

Балтова съобщи, че поканата към руснаците била отправена преди две седмици от нея и вицепремиера Гълъб Донев.

Уверихме Татяна Голикова, че условията тук са благоприятни. Поканихме я да дойде със свой екип и да се убеди лично, каза Балтова.

И добави, че в четвъртък със здравния министър Стойчо Кацарав ще обсъждат възможността туристите от Украйна, Полша и Унгария да влизат у нас без PCR тест като румънците. Според туроператори заболеваемостта в тези страни била същата като в Румъния и те се надявали летовниците им да спасят сезона както миналата година. Те обсъдиха готовността и предприетите действия за безпроблемното протичане на летния туристически сезон.

Нашата отговорност за летния сезон е на първо място да е сигурен, да запазим здравето на всички работещи в сектор туризъм и на летовниците, каза Балтова.

Тя съобщи, че това лято чадърите и шезлонгите ще са безплатни на 7 плажа. Това са Ривиера, Буните-2, Обзор-мотела, Бургас - север, Бургас - Централен, Приморско - Централен и на къмпинг Нестинарка. На повечето останали ивици сянката ще е на цени до 6 лв.

Към момента имаме концесионери, които все още не са изпратили своите предложения. За сметка на това съм разгледала поне 30 допълнителни споразумения към концесионни договори. Има 7 концесионера, които няма да събират такси за плажни принадлежности. На няколко плажа цените им ще бъдат между 0 и 6 лв. с ДДС. Такова предложение се отправя и към наемателите и от тяхна страна от немалък брой имаме информация за намаляване на цените както и за безплатни чадъри и шезлонги, обясни министърът на туризма.

На 1 юни изтече срокът към стопаните на плажове да представят разценките си в Министерството на туризма, въз основа на което да им бъдат намалени концесионните такси, ако са свалили цените на чадъри и шезлонги.