“Има такъв народ” ще пробва кабинет, ДБ готови да влязат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9868266 www.24chasa.bg
Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” ще опита да направи кабинет в следващия парламент.

Анонс 3 дни преди старта на кампанията

Разговори между формациите обаче още не били водени

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” ще опита да направи кабинет в следващия парламент. Това заяви бившата председателка на НС Ива Митева, която е водач на ИТН в Разград и в 24-и МИР в София.

С кой може да се коалира “Има такъв народ”, Митева не отговори. Заявките на Слави преди 4 месеца бяха, че е готов да прави кабинет само с “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Нарече ги “по-малкото зло” и посочи ГЕРБ, БСП и ДПС като невъзможни партньори. ДБ и хората на Мая Манолова също изразиха готовността си за коалиция, но до такава така и не се стигна, нямаше дори разговори помежду им.

Въпреки анонса на Митева, който идва 3 дни преди официалния старт на предизборната кампания, и сега няма предварителни разговори.

Ден по-рано за категоричен опит този път да се състави правителство призова и президентът. Румен Радев дори апелира партиите да са по-сдържани в кампанията, защото после трябва да седнат заедно в НС и да излъчат кабинет.

“Разговори все още няма и не е имало”, каза пред “24 часа” вчера съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. “Страната трябва да има правителство, редовно и такова, което да е правителство на промяната. Тоест, което може да направи сериозните промени, които обществото очаква. Дали ще го има и каква ще е конфигурацията му, зависи от това каква е готовността ни да правим промени”, каза още Иванов с уговорката, че това ще стане окончателно ясно след вота през юли.

ДБ се явява с готовност да участва в правителство

и търси мандат

за управление,

но има поставена червена линия, заяви той. Партията на Слави не стои зад тази линия и тя остава очакваният коалиционен партньор, обясни Иванов.

В 45-ото НС “Има такъв народ” бе втората партия, която получи мандат за съставяне на правителство. За министър-председател бе излъчена гросмайсторката Антоанета Стефанова. Тя обаче веднага върна мандата на президента Радев и така остана неизвестен съставът на възможното правителство на партията на Трифонов. Онзиден той пусна загадъчен пост във фейсбук, че

не му е мястото

в парламента,

но може да носи отговорност за депутатите си и от “друга институция”.

При номинирането от ГЕРБ - СДС на Даниел Митов за премиер депутатите от ИТН бяха поканени за преговори, но категорично отхвърлиха идеята за среща. Последва отказ и от ДБ.