Спор – “рутинна проверка” или “нахлуване” на ДАНС в спецпрокуратурата, роди нови сюжети за война между институциите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9868395 www.24chasa.bg
Бойко Рашков СНИМКА: Велислав Николов

Бойко Рашков се закани да сложи край на практиката прокуратурата да изисква оперативни дела на МВР

Рутинна проверка за материали с класифицирана информация е било влизането на ДАНС в Специализираната прокуратура във вторник, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. По-рано през деня се появиха публикации, че в сградата на държавното обвинение ГДБОП и Националната полиция провеждат акция и оттам се изнасят документи.

“Това е една рутинна дейност на ДАНС. Когато бях председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата, са идвали много пъти по тази линия и не виждам нищо извънредно”, каза вътрешният министър Бойко Рашков пред “Свободна Европа”. Според него проверката на ДАНС в прокуратурата не е свързана само със СРС-та, а и с друга класифицирана информация - как и къде се съхранява например. Той нарече измислици информаците за акция на ДАНС в Специализираната прокуратура и изнасяне на секретни данни оттам. Според него било възможно ГЕРБ да цели да всее смут в обществото преди изборите. Потърсени от “24 часа”, от партията отказаха коментар на думите му.

По Закона за защита на класифицираната информация ДАНС има правомощия да контролира институциите, включително и прокуратурата. Председателят има правомощия да праща агентите до обектите и помещенията, където се съхраняват материали с тайни, както и да ги преглеждат. Освен до физическите носители на класифицирана информация ДАНС има право на достъп и до информационни системи, както и да получават информация за създаването, обработването, съхраняването и предоставянето на класифицираните данни.

Докато агенти на ДАНС са били на проверка в Специализираната прокуратура, техни колеги са работили заедно с прокурори по предстоящи съвместни акции, научи “24 часа”. Във вторник обаче отново се заговори за война между прокуратурата и изпълнителната власт (МВР и ДАНС). Темата коментира дори президентът Румен Радев след участието си на конфереция за инициативата “Три морета”.

“В правовата държава няма място за война между институциите. Напротив - институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията. Но за тази борба е нужна съдебна система, най-вече прокуратурата да не действа избирателно. Изисква правораздавателната система да се задейства преди вас - медиите, и преди институциите от чужди държави”, каза Радев.

По-рано през деня вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че още в сряда ще сложи край на практиката прокуратурата да изисква оперативни дела на МВР. Тя беше въведена, когато Сотир Цацаров беше главен прокурор.