Нидерландци ще осиновяват бездомните ни кучета

https://www.24chasa.bg/novini/article/9869786 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Столичната община и Нидерландската неправителствена организация „Овидефарм“ ще работят съвместно за решаването на проблема с безстопанствените кучета. Това съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет.

 На утрешното заседание на СОС ще се разгледа доклад на зам.-кмета поекология Десислава Билева относно сключване на споразумение между Общината и сдружението за осиновяване на безстопанствени кучета в Кралство Нидерландия. Съгласно него, при наличие на минимум 20 броя одобрени за осиновяване кучета, те ще бъдат транспортирани до обект на организация в Нидерландия, откъдето ще бъдат предаде на новите си собственици.

Разходите по транспорта на животните ще бъдат поделяни между двете страни, а именно Столична община и Нидерландската неправителствена организация. По този начин все повече кучета, настанени в приютите на общината, ще намират бързо нови домове.

Столичната община, повече от 10 години, развива такова успешно партньорство с Фондация „Четири лапи“, която участва в информационни кампании и съдейства за намирането на нов дом на безстопанствени кучета. Столичната община има успешни партньорски отношения и с немската неправителствена организация за защита на животните Сдружение „Щройнерхилфе Булгариен“, като с решение на Столичния общински съвет от 2019 год. е одобрено сключването на споразумение за сътрудничество между Общината и Сдружението, по силата на което безстопанствени кучета от общинските приюти
се предоставят за безвъзмездно осиновяване във Федерална република
Германия. Като резултат от тези съвместни дейности до момента е намерен дом на общо 221 безстопанствени кучета от софийските приюти.