Опитни авиатори: Трудна работа е пилотът да оцелее през нощта в морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/9869877 www.24chasa.bg
Ген. Димитър Цветков

"Как да открият летеца? Едва ли. За да го намерят, трябва да е катапултирал. А е станало след полунощ", коментират в авиобаза Граф Игнатиево, чийто МиГ-29 падна в Черно море, пилотиран от опитен 47-годишен майор.

Хората са в шок. Някои все още се молят да бъде открит авиаторът. "Ако е паднал заедно със самолета, трудна работа е да оцелее. Най-лошото е, че инцидентът се е случил около 1 часа след полунощ.  Ако е през деня, веднага вдигат дежурните вертолети. Отгоре над водата остава петно от маслото и керосина и може да се забележи мястото. Обаче  е станало през нощта. Докато се съмне и светне, иди го търси това петно, за да определиш мястото", коментира пред 24plovdiv.bg о.з. ген. Димитър Цветков, бивш командир на авиобаза Граф Игнатиево и първокласен летец. Той е ръководил и международното учение "Партньорство за мир".

"Ако е само самолетът, както и да е. Самолет се прави. Въпросът е да няма загубен човешки живот. Но шансовете са минимални", казва той.

Все още в Граф Игнатиево се надяват на чудо. "В катапулта има лодка. Ако летецът е катапултирал, има шанс да оцелее с нея в морето", смятат опитни асове.

Генерал Цветков е категоричен, че не са виновни командирите за инцидента.  И не бива на тях да се прехвърля вина.
Според него последно в Граф Игнатиево е имало шест изтребителя  МиГ-29, които дават дежурства.

"Слушам разни експерти, които говорят небивалици. МиГ-29 бил стар, бил не знам какво си. Докато F-16 имал съвременно оборудване. Че МиГ-29 също има такова. Ама ей така, да се намират на приказка", възмутен е Цветков.