БСП против закриването на районните съдилища, включва се в протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9870503 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова

480 хиляди българи в 57 общини ще бъдат затруднени да имат достъп до правораздаване заради предложението на ВСС за превръщането на районните съдилища в подразделения.

Това предупреди лидерката на БСП Корнелия Нинова на брифинг по повод нарастващото недоволство в страната във връзка със решението на ВСС за районните съдилища, което тя заяви, че де факто означава закриването на тези 57 съдилища. 

Това решение е нескопосано и ненавременно, най-малкото, защото изисква промени в над 20 закона. Такова нещо не може да се прави в отсъствието на парламент. Такава реформа не може да се доведе докрай без НС, заяви Нинова. Тя бе категорична, че след изборите БСП ще се противопостави на приемането на подобни промени в парламента.

Не може да лишаваме почти половин милион българи от лесен достъп до правораздаване, категорична бе Нинова.

Това предложение не се споделя от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, разговаряхме и той ще предприеме необходимите действия, заяви Нинова. Но уточни, че министърът по този въпрос няма никакви правомощия - решението се взема във ВСС и се финализира в парламента. Той ще ви каже повече, но сме на едно мнение - такава реформа не трябва да се допуска, допълни тя.

Промяна трябва да се прави, но тя да доведе до улесняване живота на хората, а не до утежняването му, каза лидерката на БСП. Затова червени се включват в протестите в цялата страна.