Професионалната гимназия „Златица” и бизнесът в Средногорието осигуряват дуално обучение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9870724 www.24chasa.bg

Стартира приемът за учебната 2021/2022 г.

Професионална гимназия „Златица“ и бизнесът от Средногорието за поредна година дават възможност за перспективно развитие на учениците, завършили седми клас.

Гимназията, подкрепена от община Златица и най-големите компании от региона - „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, компаниите от Група ГЕОТЕХМИН - „Елаците-Мед“, „Геотрейдинг“, Геострой“ и Групата на инженеринговите компании, предлага дуално обучение в две специалности през 2021/2022 година:

- Машини и съоръжения за заваряване

- Електрообзавеждане на производството.

Специалностите са с петгодишен срок на обучение и разширено изучаване на чужд език, а учениците получават трета степен на професионална квалификация.

Всеки успешно завършил седмокласник може да кандидатства за прием. Срокът за подаване на документи е 5-7 юли.

Дуалната форма на обучение е един от най-съвременните модели на учене чрез работа, който дава доказани резултати. Тя се осъществява паралелно на две места – в професионалното училище и във фирма партньор.

Петгодишното обучение е разделено на два етапа. В първия (от 8 до 10 клас) учители по общо и професионално образование осъществяват теоретичната и практическата подготовка на учениците. Във втория етап (11 и 12 клас) два или три дни седмично учениците надграждат наученото в реална работна среда в предприятие партньор под ръководството на наставници. Освен опит и практически знания гимназистите получават и възнаграждение за своя труд.

На специално създадения сайт www.dual.zlatitsa.com ще откриете цялата информация за приема, специалностите и перспективите за професионално развитие на младежите.

Дуалното обучение в Професионална гимназия „Златица“ е отлична перспектива за професионално развитие и бъдеще. Затова искрено препоръчвам на родителите и на учениците, завършили 7 клас, да се запознаят с нашата програма и специалности. В района на Средногорието работят три от най-големите предприятия в България. Благодарение на тях успяхме да създадем модерна лаборатория по електротехника и електроника в училището - казва Величка Баланова, директор на гимназията. - Нашите ученици разполагат с модерна база и се обучават в съобразена със съвременните изисквания среда. Учениците, които ще приемем през учебната 2021/2022 г., ще получат знания и опит, с които ще имат предимство на пазара на труда при професионалната си реализация. Като учат и работят, те ще имат шанс след завършване да бъдат търсени професионалисти.“

От старта на проекта до момента в паралелките с дуална форма (8, 9,10 и 11 клас) се обучават 82 младежи по специалностите „Машини и системи с ЦПУ”, „Машини и съоръжения за заваряване”; „Електрообзавеждане на производството”; „Автотранспортна техника” и „Обогатяване на полезни изкопаеми”.

Освен възможност за учене в реална среда, компаниите партньори осигуряват и финансова подкрепа за специалностите, като обновяват и модернизират базата на училището, купуват учебни материали, осигуряват и поощрения за отличилите се ученици.