Татяна теглила кредит за къщата, в която мъжът ѝ я запали жива в съня ѝ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9872156 www.24chasa.bg
Спалнята, на която е била залята с бензин и подпалена жената.

Безработният Николай Петров отрязал косата ѝ,

Кметът на врачанското село Светлан Симеонов

СНИМКИ: АВТОРЪТ
Кметът на врачанското село Светлан Симеонов СНИМКИ: АВТОРЪТ

опитал да я удави в язовир и редовно

Къщата в с. Три кладенци, която Татяна купува и в която намира смъртта си.
Къщата в с. Три кладенци, която Татяна купува и в която намира смъртта си.

я биел, а тя работила и го издържала

По-малкият син на Татяна - Милен
По-малкият син на Татяна - Милен

Жертвата на най-жестокото убийство в Северозападна България от много години насам е издържала мъжа си Николай, теглила е кредит за новата им къща, в която намира смъртта си, а той я тормозел и дори обръснал главата ѝ преди години. Това разказват съселяните им и роднини, с които “24 часа” разговаря.

Николай Петров беше осъден на 20 г. затвор за престъплението. Той вече е лежал зад решетките за други престъпления.

“Тук в Северозапада сме виждали и чували за какви ли не жестокости при семейни или битови разправии, но този човек удари дъното със зверството си - сподели кметът на врачанското с. Три кладенци Светлан Симеонов.

Да запалиш жив

човек, докато

спи, това умът

ми не го побира,

това е адът

Селото беше потресено и дни наред хората се чудеха възможно ли е такова нещо...”

Зверството, за което говори управникът на селото, се случи на 15 септември м. г. в дома на семейството на Николай Петров и Татяна Пешева. 45-годишната жена, която 10 месеца преди това е започнала работа в завод за кабелни форми в Мездра, тъкмо се е прибрала след тежка смяна и е заспала дълбоко в спалнята.

52-годишният тогава Николай влиза при жена си с туба бензин и я излива върху нея. После драсва клечката и преди огънят да се разгори, изчезва на бегом от къщата. Скрива се на другия край на селото, в пристройка към старата си паянтова къща, в която са живели 30 години с Татяна и там са израснали двамата им синове.

А в новата разгорелият се вече огън е погълнал завивките на леглото и голяма част от спалнята. Обгорена до неузнаваемост и почти задушена от дима, Татяна успява да се добере до двора и със сетни сили започва да вика за помощ.

Първи чува виковете ѝ младият съсед Марин Георгиев, който заедно с други от близките къщи

се мъчат да

угасят горящите

още дрехи на

подпалената

жена,

викат линейка и се обаждат в полицията. Пристига и пожарната, която залива с вода спалнята и предотвратява разрастването на огъня. Викат и Милен, по-малкият син на семейството, който живее в друга къща в Три кладенци.

С обгаряния над 90% Татяна е приета за първа помощ във врачанската болница, а след това бързо е препратена към клиниката по изгаряния в столичната “Пирогов”. Два дни по-късно обаче жената издъхва заради несъвместимите с живота ѝ тежки изгаряния.

След като претърсва цялото село,

полицията

намира

ден след палежа

скривалището

на подпалвача

Николай. Забелязал ченгетата, той се опитва да се измъкне през съседни дворове, но бързо е заловен. Задържан е в ареста във Враца и след прокурорско искане остава за постоянно зад решетките, докато тече разследването.

А потресените от случая хора в Три кладенци недоумяват защо Николай е стигнал дотам. Всички го познават като проблемен човек, често се напивал, вдигал скандали и налитал на синовете си или на жена си, но не са очаквали такова зверство.

“Тоя див човек трябваше на ръце да носи жена си, не да я бие постоянно и да я пали накрая, споделя близката на семейството Нуша Ангова. - Таня го издържаше, защото от години Николай не работеше никъде, освен случайна работа в селото, ако го викне някой. Лежа и в затвора няколко години за кражби, а после се върна още по-агресивен и зъл.”

Татяна години наред работела по нивите из полето около Три кладенци, докато успяла да си намери работа в мездренския завод. Със сигурна заплата, тя изтегля заем и купува нова къща в селото, където се преместват да живеят с Николай.

Големият син на семейството избягал отдавна от Три кладенци чак в Шуменско, след като

след пореден

запой

баща му налетял

да го коли с нож

и момчето едва се спасило. По-малкият син навестявал от време на време родителите си, най-често да укротява баща си след поредния скандал с майка му.

“Баща ми тормозеше много майка ми, често се караше и с мен, защото не му давах пари за пиене - разказва Милен Татянин. - Налиташе да бие майка, най-често от ревност. Все я обвиняваше, че се вижда с други мъже и хойка, а тя от работа глава не можеше да вдигне.”

В Три кладенци помнят, че веднъж Николай в пристъп на гняв

отрязал с

кухненски

нож косата на

жена си, след

като я пребил

от бой

на улицата. Седмица преди да я подпали, замъкнал Татяна на язовира край селото и се опитал да я удави, като натиснал главата ѝ във водата. Случайни рибари попречили на разбеснелия се ром да извърши тогава убийството, но Николай се заканил, че ще намери начин да я умъртви.

Тогава най-после изтормозената жена подала жалба в полицията срещу Николай, а той, като разбрал, се разбеснял и я подгонил из двора да я трепе с кол. 27-годишният Милен дошъл да укротява баща си, но Николай грабнал от двора косата и с нея подгонил сина си да го коли. Цялата махала видяла как младият мъж тича по улицата, а баща му го преследва с викове, че

ще го заколи,

ако още веднъж

дойде в къщата

Трябваше отдавна да реагираме, да притиснем по-сериозно институциите и това жестоко убийство сигурно нямаше да се случи - казва кметът Симеонов. - Подавани са много жалби и оплаквания срещу Николай, но все му се разминаваше с предупреждение.”

Окръжният съд във Враца наказа Николай Петров с 20 г. затвор за жестокото убийство на жена му. 18 от тях ще бъде на строг режим.

В мотивите си магистратите пишат, че за такава присъда са взели предвид две смекчаващи вината обстоятелства. Имало събрани данни за психично страдание на Петров, без то да го прави невменяем, както и това, че подсъдимият съжалявал за извършеното.