Гръцките синдикати организират обща 24-часова стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9873041 www.24chasa.bg
Атина СНИМКА: РОЙТЕРС

Обща стачка започна днес в частния и в публичния сектор на Гърция срещу правителствен законопроект за реформа в трудовото законодателство, предадоха гръцките медии.

Според синдикатите законопроектът ще засегне правото на стачка, както и установения 8-часов работен ден под предлог за гъвкави форми на труд.

Днешната стачка ще засегне силно градския транспорт, жп и въздушния транспорт. В протестните действия участват и журналистите, информира в. "Катимерини".

В Атина няма да работят метрото, трамваите, тролеите, както и крайградските влакове, а автобусите ще се движат от 9 до 21 ч. Няма да се движат влаковете и фериботите, включително през нощта, а също така ще бъдат отменени и някои ранни пътувания утре сутрин, предаде БТА. 

От 11.30 до 15.30 ч. ще бъде прекратена работата на сътрудниците в службите Полетна информация и Безопасност въздушно движение. Пътуващите трябва да се обадят на авиокомпаниите, с които ще пътуват, за да проверят дали ще има промяна при полетите им.

Синдикатите организират тази сутрин демонстрации в Атина. Масови демонстрации ще има и в Солун и Ираклион.

Журналистите от печатните медии и онлайн изданията също стачкуват заедно със служителите в повечето сфери на частния сектор и цялата публична администрация.

Новинарските сайтове не качват нова информация, днес няма и издадени вестници.

От Общата конфедерация на труда подчертаха, че от самото начало са изразили категоричното си несъгласие с противоречивите положения на внесения в парламента законопроект за трудовите отношения, който според тях ако влезе в сила, ще нанесе огромен удар по пазара на труда.