Проф. Янаки Стоилов организира дискусия по повод идеята да се закриват районни съдилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/9873269 www.24chasa.bg

Той ще разговаря днес с Лаура Кьовеши, която пристига на работно посещение 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов организира широка дискусия по повод т.нар. модел 4 на съдебната карта. Това съобщи самият той преди началото на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет днес.

Дискусията ще се проведе в Съдебната палата в понеделник и на нея са поканени ВСС, съсловните организации, Съюза на юристите, Висшия адвокатски съвет.

Недоволството на юристи и граждани срещу модел 4 все повече нараства. В някои населени места вече се проведоха и протести. Моделът предвижда да се закрият 55 районни съдилища и да станат териториални отделения, а много дела да минат в окръжните съдилища. Преди дни един от координаторите на проекта Красимир Шекерджиев обясни, че реформата няма да засегне гражданите, защото свидетелствата за съдимост ще се издават в териториалните отделения.

"Миналата седмица проведохме поредица от срещи с почти всички професионални организации, които имат отношение към правосъдието и на почти всички от тях въпросът беше повдиган. Има много спонтанни прояви в страната и смятам, че това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствно, защото засяга подсъдността, достъпа и ефективността на правосъдието. Той

по същество премахва районния

съд като основен

първоинстанционен съд",

коментира днес проф. Стоилов.

Според него въпросите трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено и не може да бъдат въведени в действия без необходимите законодателни промени.

"Моят призив ще бъде на този въпрос да не се гледа просто като изпълнение на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдието. Не може да се прави съдебна карта, разглеждайки отношението само между районни и окръжни съдилища", добави той.

Проф. Стоилов каза още, че днес ще се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристига у нас на работно посещение.

Тя ще разговаря още с европейските делегирани прокурори и с главния прокурор Иван Гешев.

Вероятно по време на разговорите ще бъде поставен въпросът да се открие нова процедура за избор на европейски делегирани прокурори, за да се попълни бройката от 10 магистрати. Преди месеци от Европейската прокуратура поискаха Прокурорската колегия да излъчи 10 делегирани прокурори, което беше направено.

От тях обаче бяха одобрени само четирима и колегията прекрати процедурата.

Друга тема, която коментира днес правосъдният министър беше проверката в Агенцията по вписванията.

Той обясни, че ще се съчетае общата проверка, по която имало вече резултати, заедно с конкретната, започнала след отказа на агенцията да впише новото ръководство на Александровска болница.

"Част от проблемите произтичат от приетия в края на 44-ото НС закон за държавните предприятия, които целяха да запазят съществуващото положение, но и

в отделните министерства би

трябвало по прецизно да подготвят

своите предложения,

така че те да имат правно основание", каза министърът.

В същото време пред ВСС има протест, организиран от "Правосъдие за всеки". От организацията настояват за оставка на главния прокурор и съдебна реформа.