Включват водолазен катер и вертолети "Пантер" в издирването на падналия МиГ-29

https://www.24chasa.bg/novini/article/9873428 www.24chasa.bg
МиГ-29 Снимка: Архив

Военноморските сили продължават и днес, 10 юни, дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево", изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“, съобщиха от Министерство на отбраната.

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Повече информация за хода на издирвателната операция ще бъде дадена днес на брифинг на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна.

В издирването ще се включи Институтът по океанология, каза адмирал Емил Ефтимов. В момента сме в надпревара с времето, допълни контраадмирал Кирил Михайлов.