Стокообменът между Китай и страните от ЦИЕ непрекъснато нараства

https://www.24chasa.bg/novini/article/9873614 www.24chasa.bg

В момента в град Нинбо се провежда второто изложение на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) под надслов „Изграждане на нова структура, споделяне на нови възможности“, съобщава Радио Китай

През 2020 г. търговският стокообмен между Китай и страните от ЦИЕ за първи път надвиши 100 милиарда долара. На церемонията по откриване на изложението заместник-министърът на търговията на Китай Уан Пиннан заяви, че въпреки пандемията от COVID-19 икономическото и търговското сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ напредва. От януари до април двустранният търговски стокообмен е нараснал с 46,2% на годишна база, което е с 4,2% повече от ръста на китайско-европейската търговия в цялост. Областите за сътрудничество се ориентират от традиционните машини, електроуреди, химическа промишленост към нови индустрии като логистика, нови енергии, електромобили и други.

„Провеждането на изложението е от полза за разширяване на износа на страните от ЦИЕ за Китай, както и способства компаниите на двете страни да разширят сътрудничество в областите на дигиталната икономика, екологична индустрия, здравеопазването и други“, заяви Уан Пиннан.

Полският вицепремиер и министър на развитието, труда и технологии Ярослав Говин заяви, че на фона на пандемията двустранната търговия е обещаваща. Полските компании се надяват да навлязат още по-активно на китайския пазар чрез платформи като тази на изложението, посочи той.