"168 часа": Битката за Тодор Кантарджиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9873795 www.24chasa.bg

По време на пандемията имунологът бил на разположение денонощно, за да спаси повече животи

Защитниците му: Ще протестираме, докато не го върнат на поста

Cлед 33 години в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) любимият на мнозина професор Тодор Кантарджиев бе освободен от директорския пост. Заповедта бе издадена от служебния здравен министър доц. Стойчо Кацаров с мотива, че микробиологът е навършил пенсионна възраст.

Новината предизвика вълна от недоволство и колегите на лекаря излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с лозунга: “Ние, служителите на НЦЗПБ, искаме да върнете проф. Тодор Кантарджиев на поста му директор на Националния център по заразни и паразитни болести”.

“Този човек е направил страшно много по време на криза

и не е редно да му се отплатят с това - обясни доц. Виктория Левтерова, завеждащ отдел “Микробиология” в НЦЗПБ. - Той беше денонощно на разположение, за да се спасят много човешки животи. Това е най-малкото обидно.”

Други колеги на професора обясниха, че освобождаването му от поста е странно за тях, защото той се е доказал през годините като един от най-добрите специалисти по микробиология, имунология и епидемиология в страната, и допълниха: “За нас той е човекът, който трябва да води стратегията за справянето с пандемията. Пенсиониране точно преди изборите е много странно”.

“За 9 години центърът се разви невероятно и сега е нещо, което никога не е бил - сподели проф. Мария Николова от НЦЗПБ. - Имаме средства, модерно оборудване и име в международен план. Бях лично при министъра. Това, което ме омерзи, беше обяснението, че няма незаменими хора. Има незаменими хора! Проф. Кантарджиев е лекар, учен и учител.”

Служителите в НЦЗПБ обясниха, че ще продължат с протестите, защото микробиологът е почтен човек,

неуморим “ученик” и компетентен учител,

винаги готов да помогне с каквото може.

Какво обясниха още защитниците му, четете ТУК.