"168 часа": "Магнитски" преследва опасни терористи, обезглавили и изтезавали хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9874134 www.24chasa.bg
Акрам ал Кааби

Не изключват групата на един от тях да е участвала в убийствата на българите Георги Лазов и Ивайло Кепов през 2004 г.

Сред “дамгосаните” са и близки на Мохамед бин Салман, сочен за поръчител на екзекуцията на Джамал Хашоги

По закона "Магнитски" САЩ санкционират не само олигарси с космически финансови активи, а и съдени за тероризъм. Един от тях е Акрам ал Кааби - основател и генерален секретар на „Харакат Хизбула ал Нуджаба“ в Ирак - шиитска паравоенна група, която е активна в Сирия и е отговорна за множество убийства. Преди години самият Кааби заяви, че ще свали иракското правителство или

ще се бие заедно

с йеменските хуси,

ако това му бъде наредено лично от лидера Хаменей. През февруари 2019 г. американският държавен секретар Майк Помпейо определи групата на Акрам като глобални терористи. Само месец по-късно Държавният департамент на САЩ официално го включи в "Магнитски", обвинявайки го в нарушаване на човешките права.

Последното изявление на Ал Кааби всъщност е от 21 май тази година в туитър. То е по повод прекратяването на огъня след

11-дневната битка

в ивицата Газа. В него лидерът на Нуджаба поздравява палестинската ислямска съпротива за нейната победа във войната с ционисткия режим.

"Иракският народ винаги е стоял до угнетения народ на Палестина и е подкрепял усилията му за освобождение от дивия и окупиращ ционистки режим - обясни наскоро Кааби. - Аз лично искам да се бия с враговете в свещената земя на Палестина. Въоръжената съпротива е единственият начин за освобождаване на свещения град Ал Кудс (арабското име на Ерусалим – б.р.). Изтеглянето на американските окупатори от Ирак ще окаже първото си въздействие върху палестинското управление."

Друг арабин, който попада в списъка „Магнитски“, е Каис Хади Сайед Хасан ал-Хазали. На 31 декември 2019 г. Майк Помпейо посочи Хазали като един от отговорните за нападение срещу посолството на САЩ в Багдад.

До март 2007 г. той е ръководител на специалните групи в Ирак, известни като „Хазали“, които извършват контрабанда на оръжия. Определяни са и като „отряди за смърт“, участващи в сектантско насилие, отвличания и екзекуции.

Преди да застане начело на групата, той е

изключен от

армията на Махди

през 2004 г. Причината - давал е неразрешени от по-висша инстанция заповеди. Малко след това основава собственото движение, което се свързва с крайни действия. На 20 март 2007 г. сили от британската армия нахлуват в дома му и го арестуват заедно с брат му и неговия ливански съветник.

Защо три години по-късно Хазали е освободен и има ли задържани терористи, след като попадат в списъка по закона "Магнитски", четете ТУК.