Лидерите на ЕС зоват за пълен достъп на разследване за произхода на COVID

Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха днес за извършване на свободно от ограничения разследване за произхода на пандемията от COVID-19, установен първоначално в Китай. Апелът е отправен на фона на критики към разследването, проведеното от Световната здравна организация, предаде Ройтерс.

Разследването на СЗО през януари и февруари бе "недостатъчно и не постигна категорични резултати", заяви миналия месец мисията на САЩ в централата на ООН в Женева и призова за навременно, прозрачно и базирано на доказателства повторно разследване, включително в Китай.

"Разследващите имат нужда от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да намерят наистина източника на тази пандемия", каза днес на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Светът има право да научи какво точно се е случило, за да може да си вземе поуки", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

"В Европа повече от 50 процента от пълнолетното население е получило най-малко първа доза" ваксини, каза Фон дер Лайен на същата пресконференция. В ЕС живеят близо 450 милиона души, отбелязва ДПА. "Нещо повече, 100 милиона европейци вече са напълно ваксинирани", добави председателката на ЕК.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още