Европарламентът: По-висока сигурност срещу киберзаплахи

Европарламентът призовава за по-строги стандарти за киберсигурност на свързани устройства, приложения и операционни системи в контекста на неотдавнашните кибератаки срещу критична инфраструктура в ЕС.

В резолюция евродепутатите призовават свързаните с интернет продукти и свързаните с тях услуги, включително веригите на доставки, да бъдат сигурни още при проектирането, да бъдат устойчиви на киберинциденти и бързо коригирани при откриване на уязвимости.

Членовете на ЕП приветстват плановете на Европейската комисия да предложи хоризонтално законодателство относно изискванията за киберсигурност за свързани продукти и услугите за тях, но също така настояват Комисията да положи усилия за хармонизиране на националните закони, за да се избегне фрагментиране на единния пазар.

Текстът също така призовава за въвеждането на законодателство до 2023 г., налагащо изисквания за киберсигурност за приложения, софтуер, вграден софтуер (който контролира различни устройства и машини, които не са компютри) и операционни системи (софтуер, който изпълнява основните функции на компютъра).

Кризата с COVID-19 разкри отново уязвимостта на киберсигурността на някои критични сектори, по-специално здравеопазването, като същевременно дистанционната работа и нуждата от социална дистанция увеличиха зависимостта ни от цифровите технологии и свързаността. Членовете на ЕП посочват неотдавнашната поредица от кибератаки срещу здравни системи, например в Ирландия, Финландия и Франция, които нанасят значителни щети на здравните системи и грижите за пациентите

Резолюцията, приета с 670 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 12 гласа „въздържал се“, е в отговор на стратегията на ЕС за киберсигурност за цифровото десетилетие.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още