Поставен е първият стикер в страната, удостоверяващ 100 % ваксиниран персонал в обект

https://www.24chasa.bg/novini/article/9874872 www.24chasa.bg
Изп.директор на „Албена” АД Красимир Станев, министърът на туризма Стела Балтова и главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев

Първият стикер, удостоверяващ 100 % ваксиниран персонал в обект, беше поставен лично от министъра на туризма доц. Стела Балтова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на хотел в курорта „Албена”. „Тези стикери ги обмислихме заедно двете министерства на туризма и на здравеопазването и първите бяха отпечатани в сряда” – каза министър Балтова.

„Чуждестранните туристи се интересуват от две неща, когато планират почивка – нивото на заболяемост и степента на ваксинация на персонала. Другото, с което ще продължим, е, че България ще участва в европейски фонд за 100 млн. евро за PCR- и бързи антигенни тестове, които да се предлагат на гостите, основно когато отпътуват от страната ни” – каза още Кунчев. Той добави, че най-напред ще бъдат доставени такива тестове на летищата в София, Пловдив и Варна. Според специалиста, спасението ни от четърта Ковид-вълна с мутирали варианти на вируса е единствено във ваксинацията, за което трябва да се работи непрекъснато сред хората и те да се убеждават, за да се постигне колективният имунитет от 70 процента. „България е на 23 място по заболямост в Европа и на четвърто на Балканите” – посочи доц.Кунчев.

„Ваксинацията трябва да стане фирмена политика в бранша. ”Албена” е много добър пример за намирането на хармонията в противоепидемичните мерки – да са достатъчно ефективни и да не са натрапчиви, както и за намирането на начина за убеждаване на персонала да се ваксинират” – заяви министър Балтова. „В комплекса вече работят около 600 чужденци, 200 – от Казахстан и 400 – от Украйна, предлагаме им веднага възможност за ваксинация” – каза изп. директор Красимир Станев.