По Северното черноморие 5000 чужденци на работа в туризма, в страната около 20 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/9874890 www.24chasa.bg
Илин Димитров

„До края на седмицата в курорта „Албена” очакваме 4000 туристи, в
момента са отворени 6 хотела и гостите са 1856” – каза търговският
директор на „Албена”АД Маргита Тодорова. Основните туристи са
българи, румънци, украинци, чехи, французи. Очакванията са за по-добър сезон в сравнение с миналогодишния, който се оценява на около 30 процента.

„Летният сезон по Северното черноморие се очертава труден. Основните проблеми са свързани с достъпността във всеки аспект – по какви правила туристите излизат от България – с тестове или без. Красноречив беше примерът, когато паднаха PCR-тестовете за Румъния - веднага отчетохме бум на резервациите. Очакваме традиционно – говоря за Варненска област, поляци, германци, румънци, българи, които през м.г. бяха 63 процента от гостите” – обяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Той очаква по-добър сезон от м.г., но значително по- слаб от 2019 г. „Всичко е много динамично, получаваме резервации, но те не са платени и могат да бъдат отказани във всеки един момент.

Скандинавия отложи полетната си програма, полетите от Великобритания започват от 1 юли, за Русия не знаем, Беларус ги загубихме заради политическото решение да не летят техни самолети в европейското въздушно пространство” – обяснява ситуацията той. Димитров каза още, че туризмът по Северното черноморие ще разчита на 4-5000 чужденци като работна ръка, а рамките страната ставало дума за около 20 000 души.

Основно работниците идват от Украйна, има и от Киргизстан.