КНСБ не е съгласна с констатациите за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9874934 www.24chasa.bg
УМБАЛСМ „Пирогов”. Снимка: Архив

КНСБ изрази категоричното си несъгласие с констатациите за нередности в "Пирогов", без да е приключила проверката.

Здравната федерация на синдиката изразява в декларация несъгласие с констатациите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, че "няма чистка, но има данни и предварителни сигнали за нарушения по отношения на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в УМБАЛ "Н.И.Пирогов".

"Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница, водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от пандемията на раменете си. Болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри работеха с памперси поради липса на време за почивка, за отдих в домовете си", пише в декларацията.

Според здравната федерация това е един добър колектив с професионални екипи, в който всички служители са работили, получавайки работните си заплати и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски. "В болница "Пирогов" е сключен един от най-добрите колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната. И това се дължи на неговия изпълнителен директор проф. д-р Асен Балтов", посочват от федерацията.

Според тях здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този начин да се дискредитират една от най уважаваните болници и единствена за спешна медицинска помощ в България и нейният изпълнителен директор.

Според федерацията подобни твърдения се говорят, след като свърши проверката, а не предварително да се всява смут сред работещите в болницата.

"Присъединяваме се към призива на нашите синдикални членове, към колектива на болницата, да се престане с тази офанзива. Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването", заявяват от федерацията.
Те обръщат внимание на сегашните управляващи в Министерство на здравеопазването, че поради недостатъците в реформите и във финансирането на лечебните и здравните заведения, няма болница в страната, която да няма дългове. Важното е те да се обслужват редовно и да не се дължат на кражби, допълват от синдикалната организация.