Приключи срещата на проф. Янаки Стоилов с Лаура Кьовеши (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9874945 www.24chasa.bg
Кьовеши се срещна първо с правосъдния министър проф. Янаки Стоилов. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Около час продължи срещата на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя е в България на двудневно посещение, по време на което ще се срещне и с главния прокурор Иван Гешев и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Пред министерството Кьовеши бе причакана от десетина протестиращи срещу Гешев.

 Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието, съобщиха от министерството. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Г-жа Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.