Фризьори, продавачи, фитнес инструктори свалят маски, клиенти - може би (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875116 www.24chasa.bg
Първият стикер, удостоверяващ 100% ваксиниран персонал в обект, беше поставен лично от министъра на туризма доц. Стела Балтова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на хотел в курорта “Албена”. СНИМКА: ДИЯНА РАЙНОВА

Падат и в колективи до 7 души. Остават в градския транспорт, хипермаркети и администрации

Носенето на маски ще отпадне за ваксинираните срещу коронавирус в някои закрити обществени места - зали за спорт, магазинчета, фризьорски салони и работни места с до 5-7 души. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Маските свалят и служители на заведенията и малките търговски обекти.

Маските засега остават задължителни в рисковите зони - големите търговски обекти и административните сгради, както и в градския транспорт, защото там трудно може да се контролира потокът.

От думите му не стана ясно дали маските падат и за посетителите, а не само за персонала. Но на въпрос дали клиент на фризьорски салон например трябва да носи сертификата си, за да докаже ваксинацията, Златанов отвърна, че това няма да е проблем, защото е “лист хартия”.

Здравното министерство все още обсъжда какво точно ще пише в заповедта, която трябва да излезе до вторник. Не можело всички казуси да бъдат обхванати в документ и затова на здравните власти ще се дадат правомощия да решават специфични казуси.

Остава изискването

концертните

зали, стадионите

и кината да

работят с 50%

от капацитета си, както и да има отстояние от 1,5 м. Ще се носят маски на открито, когато има много хора и не може да се спазва дистанция, съобщи Златанов.

РЗИ, полицията и общинските служители ще проверяват хората дали носят сертификат, ако са без маски. Проверки не може да има едновременно във всички обекти, защото няма толкова контролни органи, каза зам.-министърът. Според него това не е и нужно, ще се разчита на самосъзнанието на хорта.

Облекчаването на мерките е заради по-ниската заболеваемост - под 50 на 100 хил. души, по който показател

България вече

е на 23-о място

в ЕС

Освен това идвали горещини. Стъпката била премислена, но ще бъдем много внимателни по отношение на рисковете, добави той.

Свалянето на маските за ваксинирани да даде тласък на имунизацията и съответните сектори на икономиката, разчитат здравните власти.

Златанов напомни и започналата информационна кампания. Не се предвиждат обаче награди и лотарии за ваксинирани, каквато практика има в другите страни.