Близо хиляда души в Турция чистят Мраморно море, засегнато от морска слуз

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875262 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Близо 1000 души в морето и на сушата участват в мащабна операция в Турция за прочистване на Мраморно море от появилата се в него морска слуз, която заплашва флората и фауната, съобщава в."Дейли сабах". Екипи работят по разчистване на морската слуз в 31 района в окръзите Истанбул, Коджаели, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Ялова и Текирдаг по крайбрежието на Мраморно море.

В кампанията по прочистване участват водолази и лодки. Морската слуз се събира със специални помпи, а след това се доставя в пречиствателни съоръжения в окръзите Истанбул, Коджаели, Балъкесир, Текирдаг, предаде БТА. 

През последните два дни са прочистени общо 392 кубически метра морска слуз.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум заяви, че се работи за премахване на видимото замърсяване и неприятната миризма в Мраморно море, така че слънчевата светлина да може да достига до дъното на морето, което е необходимо за нормалното развитие на подводната екосистема.

Ние ще направим Мраморно море отново чисто, увери министърът.

Морската слуз представлява органична материя, за чието разпространение според учените допринасят изменението на климата и замърсяването. Тя съдържа голямо разнообразие от микроорганизми.

Морската слуз има тежки последствия върху риболова и туризма. Тя унищожава флората и фауната, като прекъсва достъпа на кислород до морското дъно.