За 6 месеца НЗОК провери 68 болници (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875306 www.24chasa.bg
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) СНИМКА: Архив

В “Пирогов” в момента има 6 различни проверки

Хематологията: За 2020 г. сме с положителен резултат

В “Лозенец” пак ровят заради починал донор след трансплантация

От началото на годината до 10 юни НЗОК е направила проверки в 22 държавни болници, съобщиха от касата. Проверени са и 17 общински, 6 със смесено участие и 23 частни. Отделно РЗОК са извършили още 1488 проверки.

“Пирогов” е едно от най-проверяваните лечебни заведения. В момента текат едновременно шест различни проверки”, казаха от спешната болница.

Подозрения, че в “Пирогов” са източвали НЗОК, изрази вчера зам. здравният министър Димитър Петров. Проверяват се 900 случая на пациенти, които са лекувани от COVID-19, а месец след изписването са постъпили отново, но по “други клинични пътеки главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност”. За 300 се подозира злоупотреба, обясни Петров. “Има пациенти, които са казали, че не са лежали там, нямали и такива диагнози”, каза той.

Очаква се проверката да изясни дали предполагаемите нарушения са на “определени лекари и клиники, но ако са в по-големи мащаби, това говори за знания на ръководството на болницата или липса на елементарен контрол”.

Продължава и проверката на специализираната болница за лечение на хематологични заболявания заради лошото финансово състояние, съобщи Петров. Оттам обаче сочат, че лечебното заведение е завършило 2020 г. с положителен финансов резултат от 147 000 лв. Освен това имало трайна тенденция на намаляване на просрочените задължения - през 2020 г. те са били около 18 млн. лв., а през 2016 г. – над 23 млн.

Нова проверка започва и в болница “Лозенец”, където ръководството бе сменено заради данни за нарушения в процедурите за трансплантация и източване на касата. Поводът е публикация в украински медии за починал донор след трансплантация в болницата, обясни Петров.

До 5 работни дни Изпълнителна агенция “Медицински надзор” ще трябва да направи спешни мерки срещу пререждането на чакащите за трансплантация. Подреждането ще става само на основата на оценка по обективни, международно приети критерии. Това е разпоредил здравният министър Стойчо Кацаров на директора на агенцията Георги Христов.

Промени ще има и в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Христов информира министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение. (24часа)