Контраадмирал Кирил Михайлов: Най-важно е да открием черната кутия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875959 www.24chasa.bg
Контраадмирал Кирил Михайлов Кадър: БНТ

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия, тъй като в нея има важна информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви в "Денят започва" на БНТ контраадмирал Кирил Михайлов, командващ Военно-морските сили на България.

От  думите му става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента.

"От вчера ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето", допълни контраадмиралът.

Михайлов обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Но районът   е изключително голям.

Разследването продължава, но Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове.

"Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета", добави той.

"Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района", каза още контраадмирал Михайлов.