Експерт: Версията за технически проблем за катастрофата на МиГ-29 е малко вероятна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9876241 www.24chasa.bg
Тодор Тагарев КАДЪР: NOVA

Към момента не можем да изключим нито една версия, макар версията за технически проблем да е много малко вероятна. Това няма да стане ясно, докато не бъде намерена черната кутия, заяви в "Денят започва"  на БНТ Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната. Според него от организационна гледна точка  би трябвало в такива извънредни ситуации да има предписани процедури как се действа.

"Никой друг, освен пилотът, няма по-добра информация колко близо е до водата. Тогава, когато пилотът е фокусиран върху поразяването на целта, вниманието е насочено изцяло натам и е много по-трудно се следи останалата част от обстановката", допълни Тагарев.

МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал

"Надявам се, че този трагичен случай ще ни накара още веднъж да преосмислим цялостната концепция за изграждане на въоръжените сили на Българската армия. Много са проблемите – проблемите са и в техниката, морално и материално остаряла, проблемите са и в недостатък на ресурси за поддръжка. Ние трябва да преосмислим стратегията за развитие, защото пропуснахме много време и възможности", добави Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 - хипотезите

Божилов  заяви, че техниката трябва да бъде заменена, най-вече заради това, че сме в съюз – НАТО, с който тази техника е несъвместима.

Тодор Тагарев призова за превъоръжаване на Българската армия.