КНБ не очаква значителни колебания в разменния курс на юана

https://www.24chasa.bg/novini/article/9876475 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Обменният курс на юана се очаква да остане стабилен, като двупосочните колебания са нещо нормално, заяви подуправителят на Китайската народна банка (КНБ) Пан Гуншън по време на провелия се в Шанхай форум „Лудзядзуей“.

Стабилността на разменния курс на юана е по-добра от тази на други валути, което показва, че икономическото възстановяване на Китай е като цяло стабилно, предава радио Китай.

Промяната в обменния курс на юана зависи от множество фактори в страната и чужбина, каза Пан, добавяйки, че импулсът към растеж на Китай, нормализирането на паричната политика и по-зрелият валутен пазар са помогнали за стабилния валутен курс.

Пан Гуншън обаче предупреди, че несигурността в света, включително неравномерно глобално възстановяване, нарастващия инфлационен натиск и нестабилният финансов пазар, могат да повлияят на обменните курсове в бъдеще.

Подуправителят на КНБ призова също така пазарните субекти да се адаптират към двупосочните колебания в разменните курсове и да се въздържат от спекулации с валута.

За да помогне на фирмите да намалят рисковете от колебанията в обменните курсове, Китай ще създаде отворен и конкурентен валутен пазар, ще подобри прозрачността му и разумното управление на макроравнище, каза още Пан Гуншън.