Китайските власти обмислят изискване за задължителна ваксинация за пътуващите със самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9876491 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китайските власти и авиокомпаниите обмислят включването на ваксинацията срещу COVID-19 като изискване за вътрешни пътувания. Това стана ясно, след като някои авиолинии публикуваха уведомления, че пътниците от провинция Гуандун до Пекин трябва да са си сложили поне една доза ваксина, преди да се качат на борда. По-късно те бяха оттеглени, но според редица експерти това вероятно се дължи на „технически проблеми“ и изискването за ваксинация преди полет ще се превърне в тенденция в дългосрочен план, предава радио Китай.

В сряда публикации и снимки, разпространени онлайн, показаха инструкции на Южнокитайските (China Southern Airlines) и Хайнанските авиолинии (Hainan Airlines), според които пътници от Шънджън до Пекин трябва да са се ваксинирали с поне една доза в допълнение към отрицателен ПСР тест, извършен в рамките на 48 часа, преди качването си на борда. По-късно инструкциите бяха оттеглени по неизвестни причини.

Служители от офиса на Южнокитайските авиолинии в Шънджън потвърдиха пред Global Times, че са издали такива инструкции, след като в сряда властите в Гуандун са поискали от авиокомпаниите да наложат „най-високи стандарти“ за предотвратяване разпространение на епидемията от COVID-19, като проверяват ваксинационния статус на пътниците преди да се качат на самолет от Шънджън до Пекин, считано от четвъртък.

По-късно авиокомпаниите оттеглиха известията и прекратиха мярката, следвайки нови инструкции от местните противоепидемични служби, информира служител на Южнокитайските авиолинии. По думите му, изискването за ваксинация е спряно „временно“ и новите стандарти подлежат на промяна по всяко време, като от компанията не могат да гарантират дали в бъдеще отново ще се изискват предполетни ваксинации.

Източник от Хайнанските авиолинии потвърди пред Global Times, че компанията също е издала подобно известие, но по-късно го е оттеглила по искане на санитарните власти. Причината за оттеглянето е неизвестна.

Към момента международните летища „Байюн“ в Гуанджоу и „Дасин“ в Пекин не изискват от пътниците, преминаващи през тях, сертификат за ваксинация.

Дзън Гуан, бивш главен епидемиолог към Националния център за контрол и превенция на заболяванията, заяви в четвъртък, че „прилагането на ваксина срещу COVID-19 като едно от изискванията за качване на самолет, е тенденция както за вътрешните, така и за международните пътувания, и проправя пътя към това Китай да приеме в бъдеще ваксинационни паспорти“.

Що се отнася до това какъв е най-добрият график за въвеждане на тази политика, Дзън каза, че ще е нужно известно време за координация между различните ведомства, тъй като мерките трябва да обхванат цялата нация.

„Сертификатът за ваксиниране като удостоверение за пътуване в страната ще повиши допълнително готовността на хората да си сложат ваксина и ще бъде от полза за общественото здраве“, добавя Дзън Гуан.

Към 9 юни в Китай са поставени 820 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Очаква се страната да ваксинира около 70 процента от населението си до края на годината. А въпросът с изискванията за пътуване се появи на фона на новата вълна от заразени в Гуанджоу, където бяха установени 119 положителни случая за период от 20 дни от 21 май насам. Заразени има и в мегаполиса и важно пристанище Шънджън.

За да ограничи разпространението на вируса властите в Гуанджоу въведоха ограничения за пътуване извън града и провинцията от неделя, като за това е необходимо хората да представят отрицателен тест, извършен в рамките на 48, вместо предишните 72 часа.