БАБХ одобри Програма за контрол и надзор на COVID-19 във ферми за норки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9877321 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Агенцията по безопасност на храните одобри на 10 юни Програма за контрол и надзор на Covid-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България. Това стана в същия ден, в който резултатите от направената във фирмата за норки проверка бяха предоставени на протестиращите неправителствени организации.

В България има две ферми за норки, от които едната функционира за отглеждане на ценни кожи, а другата е за научна цел. От няколко години Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България и Сдружение "КАЖИ" протестират срещу съществуването на фермите и твърдят, че заради едрия бизнес на собственика им, който според тях се ползва с политически чадър, проверките се правят формално.

В началото на май норките влязоха отново във фокуса на общественото внимание, след като пред Парламентарната комисията за проверка на дейността на бившето управление агробизнесменът Светослав Илчовски обяви, че собственикът на "Градус" Иван Ангелов незаконно е загробил норки в мина в района.