Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Ирак обсъдиха възможности за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/9877510 www.24chasa.bg
Илияна Йотова СНИМКА: Архив

За по-амбициозни и резултатни отношения между България и Ирак се обявиха на среща на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Ирак у нас Лина Джалал Омар Тофик, пише БТА. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обсъдени са били възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

"Моята страна отдава голямо значение на отношенията с България", е заявила посланик Лина Джалал Омар Тофик и е посочила, че Ирак се надява на двустранни посещения на високо ниво, както и на финализиране на редица меморандуми между двете държави в различни области. Последната сесия на Смесената междуправителствена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество се проведе през 2013 г., а вицепрезидентът Йотова и посланик Тофик са изразили надежда за възстановяване на дейността й.

Посланикът Тофик е изтъкнала желанието за иракски инвестиции в България. Вицепрезидентът Йотова е посочила, че е необходима по-широка реклама на възможностите за бизнес сътрудничество с Ирак.

На срещата е бил изтъкнат интересът от иракски студенти за обучение в България, особено по медицина, както и полезните за Ирак знания и умения на български медици.

Тема на разговора е била и борбата с тероризма. Посланик Тофик е уверила, че към момента ситуацията в Ирак е под контрол, но спящите терористични мрежи продължават да представляват опасност. "Далеч сме от елиминиране на проблема в европейски и световен мащаб, част от който са и чуждестранните бойци в терористични групировки", е посочила Илияна Йотова. Посланикът на Ирак е отправила покана към български компании да се включат в процеса на възстановяване на разрушените селища в родината й.

Вицепрезидентът Йотова е приветствала новия иракски посланик в неформалния клуб на дамите посланици, с които организира редовни срещи по различни теми, основно касаещи защитата на човешките права, се посочва още в съобщението.