Идва пети месец с поскъпване на газа (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9877605 www.24chasa.bg
Открито онлайн заседание в КЕВР за цената на газа от 1 юни.

Прогнозата е за още  6,95% поскъпване на газа през август 

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с 6,95% през август до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Очертава се пети месец с повишение, показва оповестена от “Булгаргаз” прогноза, която дружеството е задължено да направи.

Прогнозната цена отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните горива към 10 юни. Окончателно предложение за цена за август 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 август, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 юли, съобщават от газовото дружество.

Процентът на увеличение е спрямо действащата за юни цена, която енергийният регулатор определи на 45,27 лв. за мегаватчас. Тогава газът поскъпна с 20 на сто спрямо май.

Увеличението на регулираните цени започна от април, когато бе 16% и стигна 33,19 лв. на мегаватчас. Комисията се произнесе чак на 21-ия ден на месеца, тъй като имаше проверка на ценообразуването, която не откри нередности.

През май цената бе определена на 37,71 лв. за мегаватчас, за юни е 45,27 лв. “Булгаргаз” е внесъл в енергийния регулатор предложение газът през юли да е с цена от 46,88 лв. за мегаватчас, което е поредно увеличение с 3,5%. Окончателното предложение каква да е цената от 1 юли дружеството ще депозира в същия ден.