Завещание на седмицата: Не подценявайте възрастните с машинния вот (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9877992 www.24chasa.bg

Трябва обаче широка разяснителна кампания

Предстоящите парламентарни избори ще са прецедент- заради поправките в Изборния кодекс за първи ще се гласува изцяло с машини.

Темата предизвика голямо обществено вълнение.

През изминалата седмица в центъра на общественото внимание бяха преговорите между ЦИК и „Сиела Норма“ за доставката на допълнителни машини, логистиката и поддръжката на софтуера на устройствата,след като от фирмата обявиха заложената цена за твърде малка.

Немалка част от избирателите останаха с впечатление, че всичко отново е сведено до обичайното – за едни пари. Фактът, че тепърва се договарят за финансовите параметри, може да предизвика чувство у хората, че машинният вот е приет прибързано и необмислено. Така или иначе изборните промени са приети и ще се действа по буквата на закона.

Уверенията на ЦИК са, че изборите няма да се провалят и всеки ще може да упражни правото си на глас, а в най-лошия случай няма да се осигури повече от едно устройство в най-натоварените секции.

Това, от своя страна, ще трябва да бъде компенсирано с добро обучение на секционните избирателни комисии и ясна и точна разяснителна кампания.

От нея ще имат нужда онези групи от обществото, за които машинното гласуване ще представлява предизвикателство – възрастните и хората с ниско образование.

Това показаха обобщените резултати на комисията за проведените експериментални гласувания с машина. Чуха се и твърдения, че машинният вот носи риск от образователен и поколенчески ценз.

Въпреки упреците пропуските в образованието не могат да се наваксат за ден или два или дори за година-две. Но колкото и да е крехък моментът, не бива да подценяваме възрастните хора.

Независимо от закъснялата и форсирана от пандемията дигитализация през годините възрастното поколение много пъти е показвало, че не се плаши от нововъведенията.

Машинното гласуване се описваше като нещо, подобно на тегленето на пари от банкомат, а всеки месец възрастните хора боравят с такива устройства, за да теглят пенсиите си. Постоянното натякване, че възрастните няма да се оправят с машините дори може да обиди някои от тях.

А не бива да изпадаме в хипотезата "дайте да не правим нищо, че да не вземе да стане нещо". Което не значи, че няма нужда от широка разяснителна кампания.

Но ще стигне ли времето - до 11 юли все пак остава един месец.