Ще се вземат мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878123 www.24chasa.bg
Необходимо е да бъдат взети превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на АЧС.

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това е заявил зам.-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния сектор, цитиран от пресцентъра на министерството, предава БТА.

В документа ще бъдат определени и критичните точки.
Всички участници са се обединили около мнението, че е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на АЧС, чрез засилване на контрола върху фермите - лично стопанство (т. нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня.
Браншовиците са предложили държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се прилага и през следващия програмен период до 2027 г. Според тях е необходимо да се активизира и процесът по сключване на договори по мярка 5.1 "Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития".

Те са предложили да се предвиди подпомагане за сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост.
По време на срещата е обсъден въпросът за отваряне на пазара в сектора към трети страни, като затова предстои да започнат съвместни действия на държавата и бизнеса, информират от министерството.