Поптодорова: САЩ ни казват, че отново не сме си свършили работата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878223 www.24chasa.bg
ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА СНИМКА: АРХИВ

"Във Вашингтон и Брюксел от години са наясно с корупцията в България"

Информация за корупцията в България е известна от години във Вашингтон и Брюксел, заяви пред бТВ бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

Според нея санкциите по Закона „Магнитски“ са, защото действия у нас са застрашили сигурността на ЕС и САЩ.

Бившият посланик заяви, че допуска корупционни схеми да има и във военното дело: „Там всичко е класифицирано и не зная да има достатъчно разследвания. Разследванията трябва да са в напречен разрез – тук идва и Законът „Магнитски“, той казва, че ние не сме си свършили работата“. "От колко години ни казват различни неща. Винаги присъстват специални параграфи - реформи в съдебната система и борбата с корупцията"

"Ние явно разбираме само от такива разтърсващи мерки. Това има ефекта на камъчето водата - концентрични кръгове, които ще вървят дълго време. Единственият верен добър ход е незабавно последователно и повсеместно разследване на всички тези случаи, които са известни. Записите не са градски легенди. Те са някакъв вид материална улика, която трябва да бъде разследвана. Информация по тези казуси е известна от години във Вашингтон и Брюксел. Това все пак е обмен. Аз предлагам да тръгнем от записите. Под ръка са ни", каза Поптодорова.

По думите ѝ в Българската армия липсва стратегия за развитие, последният ни план, основа за кандидатстването ни в НАТО, е изготвен през 1999 г. Според нея оттогава политиката в отбраната е на парче.

Поптодорова заяви, че България няма проблем с евроатлантическата си ориентация и въпросът за напускане на НАТО не стои на дневен ред. Тя добави обаче, че наблюдава „упорство“ България да премине в технологичната зона на НАТО чрез модернизация на армията, като се държи „прикована“ към Съветските модели.

„Оперативната съвместимост не трябва да е само на хартия, помните драмите покрай избора на F-16, когато беше доказано, че „Грипен“ може да е добра машина, но не е НАТО-вската машина“, допълни тя.

Поптодорова коментира и фаталната катастрофа край Шабла с българския МиГ-29. Според нея въоръжението на българската армия е изключително остаряло. По думите ѝ най-новите ни бойни машини са от 80-е години на миналия век.

„Последната капка беше, когато разбрахме, че Българският военноморски флот няма уреди, с които да извърши търсенето, а трябваше да помолят две частни фирми да го направят със своите съоръжения. Свикнахме в последните години да получаваме статистика на кое последно място, а военната сфера беше останала настрани, сега добавихме и тази сфера, в която България е драматично изостанала“, коментира тя.

Според нея, когато няма пари за гориво, няма как българските пилоти да направят необходимия брой летателни часове.

„И когато си помислим, че милиарди са изтекли в една тройна яма, енергийна, която беше гарнирана с четвърта – с „Турски поток“... Само да сметнем – тези милиарди, ако бяха отишли за укрепване на българската армия, нямаше да е в това състояние“, добави дипломатът.