Бум при къщите и около Търново, но всеки търси добър интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878265 www.24chasa.bg
Британец почиства гората около великотърновското село Поликраище. Британците вече напускат макар и не масово закупените от тях селски имоти в региона. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Вместо 80 квадрата в града, по-добре имот с двор

С над 20% поскъпнаха селските имоти и крайградските къщи в района на Велико Търново за малко повече от година. Скокът е заради бума на сделките от началото на пандемията и недостатъчното предлагане. Трендът е поскъпването да продължи с по-плавни темпове - 5-8% на година, прогнозират брокери.

Търсене на къщи с двор в сателитните на старата столица села е отпреди заразата. “Първо бяха чужденците и хората с по-високи доходи, които търсеха или инвестираха в по-луксозни къщи. Все по-нарастващото търсене бе, защото

хората наистина

се умориха от това

да живеят в града,

с липса на паркоместа, на зелени площи, с презастрояването. Имаше такава тенденция за излизане извън града, но пандемията още повече я засили”, коментират от бранша.

Докато първоначално купувачите на такива имоти били само по-заможни и високоплатени работници и служители или собственици на бизнеси, то в момента хора от средната класа масово се ориентират към живот на село.

С COVID кризата обаче в момента се наблюдава остър недостиг на селски къщи с двор в региона, тъй като предлагането е доста ограничено.

“Изкупиха се дори къщи, които дълги години стояха на пазара и ги смятахме за непродаваеми. Изпитва се голяма трудност да се намерят такива жилища, особено в ценовия диапазон между 50 хил. и 70 хил. евро”, коментира Калоян Ганев, мениджър в агенция за недвижими имоти. Според него

пандемията е

повлияла на цялата

култура и

мислене на хората,

които разбрали, че вместо да имат апартамент от 80 кв. м в града на цена между 60 и 80 хиляди евро, е много по-добре да имат къща с двор в близките села. И то на по-добра цена.

“Наистина доста хора откриха предимствата на това да живееш в крайградска среда, да имаш свободата да излизаш от вкъщи и да не си заобиколен от стотици комшии отвсякъде, като излезеш на терасата”, казва Ганев.

Търсенето се определя не само от близостта до големия град. Важно е да има редовен публичен транспорт, добра инфраструктура и високоскоростен интернет. “Защото все повече и повече млади семейства с деца търсят такива къщи, и то за постоянно обитаване. Те невинаги могат да се решат на собствен транспорт. Тъй като и родителите до голяма степен работят от вкъщи, интернетът е определящ”, посочва той.

Има търсене и в отдалечените села, дори извън Великотърновска община. Бум на пазара на селски къщи отчитат в община Елена, община Дряново, Полски Тръмбеш, Павликени. Профилът на клиентите - от София, Пловдив, Черноморието, основно работещи в IT сектора или в свързани с интернет услуги, за които не е толкова важно да бъдат близо до града.

“Семейства, които са малко над средната възраст, или такива, които все още нямат деца,

не се притесняват

и търсят и

по-уединени места,

стига да има добър интернет, за да могат да работят”, казват от бранша.

Интерес има и от чужденци, макар че заради противоепидемичните мерки досега бяха ограничени да се движат свободно. “Все още най-голямо е търсенето от британци, но има завишено търсене вече и от доста германци, белгийци, французи. Днешните технологии позволяват много добре да си правят проучването къде имат създадени общности от чужденци, кои села са добри и кои биха им харесали. Ориентират се към по-развити и по-живи села, такива с перспектива да се развиват, с по-младо население”, изброява предпочитанията Калоян Ганев.

Има и малка група британци,

които се

притесняват

от Брекзит

и продават имотите си у нас. “Връщат се обратно на Острова, но има и достатъчно, които идват и стават новодомци тук. Основната причина беше излизането от системата на здравеопазването. Това са заселници от първата вълна, които пристигнаха след 2002-2003 г., вече са на преклонна възраст и в условията на зараза предпочитат да се приберат близо до своите семейства”, обяснява Ганев.

Поради ограниченото предлагане на селски имоти и цялостното поскъпване на живота, строителните материали и земята тези имоти ще продължат да поскъпват.

“Очакваме с леки стъпки, може би вече не с такъв голям процент, но в рамките 5-8% на година да продължат да поскъпват тези имоти, особено в най-близките села и тези, които имат перспектива да се развиват в положителен аспект”, казва Калоян Ганев.

Банките стават все по-гъвкави и за разлика отпреди години, когато масово отказваха финансирането на покупката на такъв тип селски къщи, сега позволяват ипотечно кредитиране, макар и да ги оценяват консервативно.

Вместо

80 квадрата в

града, по-добре

имот с двор