България обсъди с Германия условията за пътуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878337 www.24chasa.bg
Зам.-министърът е представила и стикера "100 процента ваксинирани". СНИМКА: Pixabay

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева е имала работна среща с Ирис Верман - ръководител на отдел "Търговия и туризъм" в Министерството на икономиката и енергетиката на Германия, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма, цитирани от БТА.

Основен акцент в дискусията е бил актуалната ситуация и действащите към момента условия за пътувания между България и Германия.
Стоева е информирала събеседниците си за условията за влизане в страната и за мерките, които се предприемат за сигурността и безопасността на туристите. Тя е припомнила, че България влиза в зеления списък на Германия от 30 май, което е станало възможно след като институтът "Роберт Кох" е извадил страната ни от списъка на рисковите зони за пътувания.

Стоева е съобщила, че се прави и стриктна организация на летищата, с която да се осигурява бързо и лесно преминаване на посетителите, както и че се предвижда в най-кратки срокове съвместно с Министерството на здравеопазването да бъде създаден протокол в случай на заразен с COVID-19 турист.

Зам.-министърът е представила и стикера "100 процента ваксинирани", който ден по-рано е бил символично залепен на курортен комплекс Албена. Към момента Албена е единственият комплекс, който е намерил успешно решение за осигуряването на място за настаняване за карантинирани контактни лица в случай на установяване на заразен с COVID-19.

В дискусията са участвали още д-р Митко Василев - главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Кармен Щрук - зам.-главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.