Ваксинираните ще пътуват свободно в ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878423 www.24chasa.bg

Шансът да се разболееш след две дози е 1 на 22 500

Ваксинирани срещу коронавирус граждани на ЕС ще могат да се придвижват свободно от една страна в друга, съобщи португалското председателство на ЕС, цитирано от Ройтерс.

Условието е хората да са получили

пълна

ваксинация поне

14 дни преди

пътуването

“Държавите членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение”, се казва в изявление на председателството. ЕС предвижда да разшири списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Според резолюция държавите членки не трябва да налагат допълнителни ограничения на свободното движение като тестове, карантина или самоизолация, освен ако не са необходими и пропорционални с цел опазване на общественото здраве в отговор на пандемията.

Ограниченията към останалите пътници ще зависят от нивото на разпространение на заразата в страната, от която пристигат.

Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон. Сертификатът ще бъде издадаван безплатно.

Ваксинираните с две дози намаляват шанса да пипнат заразата до 1 от 22 500, сочи ново проучване. Тези, които са напълно имунизирани, е 3 пъти по-малко вероятно да се разболеят от тези, които са имали само една доза. Според изследването около 14 000 живота вече са спасени, а 42 000 хоспитализации са предотвратени благодарение на ваксинирането.

Приложение за проследяване на симптомите на коронавируса установило, че един на 543-ма души във Великобритания има симптоматичен COVID-19. Случаите са по-високи и се увеличават по-бързо при по-младите неваксинирани британци.

Същевременно Европейският съюз се

отказа да купи

100 милиона дози

от ваксината на

“Джонсън

и Джонсън”

Решението свидетелства за намаляване на доверието към еднодозовата ваксина на американската компания, която първоначално беше изтъквана като важна за успешната ваксинация в Европа, но впоследствие отиде на по-заден план след проблеми с безопасността и доставките.