Руските власти издирват сподвижник на Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878731 www.24chasa.bg
Иван Жданов СНИМКА: РОЙТЕРС

Руските власти включиха в списъка на издирваните от правосъдието лица живеещ в чужбина съратник на руския опозиционер Алексей Навални, чиито организации бяха забранени от съда тази седмица, създавайки правно основание за преследване на неговите привърженици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трийсет и две годишният Иван Жданов попадна в списъка с издирваните лица, публикуван на сайта на руското вътрешно министерство, видя днес АФП. Според информацията на сайта активистът е "обявен за федерално издирване във връзка с наказателно дело" срещу него. Адвокатът му Владимир Воронин каза, че очевидно става дума за едно от многото наказателни дела срещу него, но още не е ясно кое точно, отбелязва ТАСС.

Бившият директор на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и опозиционен активист Иван Жданов, ръководил от 2018 г. забранената вече в Русия организация, в последните години бе автор на едни от най-известните антикорупционни разследвания. Вследствие на натиска върху организациите и привържениците на Навални след вкарването на опозиционния лидер в затвора неотдавна Жданов се премести да живее в Литва.

Срещу него се водят няколко наказателни дела, включително за иск от 29 млн. рубли от бизнесмена Евгений Пригожин, откупил правото на обезщетение на друга организация срещу него по дело за морални вреди, както и друго, по-което като заподозрени фигурират Алексей Навални и Леонид Волков.