Разкриха петима бивши агенти на ДС, които са членове на районни избирателни комисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878812 www.24chasa.bg
Изборите са на 11 юли.

Комисията по досиетата оповести няколко имена на членове на районни комисии в предстоящите през юли парламентарни избори, които са били свързани с бившата Държавна сигурност. Те са огласени с решение №2-1963/08.06.2021 г. 

До този момент са били проверени 201 души - председатели, заместник-председатели, секретари и членове на районни избирателни комисии.

Обявените имена са:

1. Иван Радушев Иванов - член на РИК в Разград. Иванов е бил агент под псевдонима Цанев към Областното управление на МВР-Разград-ДС по линия на Шесто управление.

2. Кина Атанасова Шереметова-Бошева - член на РИК в Бургас. Шереметова-Бошева е била съдържател на явочна квартира към Областното управление на МВР-Ямбол-ДС с мъжкия псевдоним "Явор".

Кина Атанасова Шереметова-Бошева е бивш зам.-областен управител на Бургас.

3. Красимир Димитров Данков - член на РИК в Плевен. Той е бил щатен служител на Областното управление на МВР-Плевен-ДС. Назначен е за разузнавач през септември 1987 г.

Комисията е обявила името му за пръв път през 2013 г., когато е кандидат за депутат в 42-то Народно събрание, издигнат от партия "Българска левица", втори път - през 2019 г., като член на Член на Общинската избирателна комисия в Плевен за местните избори, трети път - през февруари 2021 г., когато отново е в РИК, но за парламентарните избори на 4 април за 45-о Народно събрание.

4. Неджатин Мехмед Салим - член на РИК Кърджали за вота на 11 юли. Агент Даскалов към ДС, управление VI-IV-II, е вербуван пред 1980 г. и снет от оперативния отчет три години по-късно.

5. Николай Димитров Цветков - председател на РИК - Перник. Цветков е бил агент с псевдоним Альоша към ОУ на МВР-Перник по линия на Второ главно управление (контраразузнаване). Вербуван е в края на 1981 г. и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 г.